Diari Més

Societat

Abans de sis mesos es posarà en marxa un Centre Nacional de Desapareguts

Serà un organisme pioner a Europa per coordinar la informació sobre persones desaparegudes que aplegarà a criminòlegs, psicòlegs i psiquiatres

Ramon Garcia, de 53 anys, va desaparèixer el passat dissabte al matí a la Pobla de Montornès.

Continua la recerca de l'home de 53 anys desaparegut a La Pobla de MontornèsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha anunciat aquest dilluns que el Centre Nacional de Desapareguts, que preveu crear el Ministeri de l’Interior, estarà llest abans que acabi el primer semestre de l’any per coordinar totes les forces de seguretat públiques i privades.

L’organisme controlarà i unirà dades de recerca de totes les persones desaparegudes i restes humanes sense identificar per aclarir els fets amb criteris de treball comuns, segons ha explicat Nieto en una conferència de premsa. «Serà un gran observatori per recollir informació i realitzar una anàlisi estratègica», ha assenyalat, a fi de determinar causes i dades que ajudin a fer eficaç l’esclariment dels fets.

Aquest organisme impulsarà la coordinació i cooperació dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, a qui s’incorporaran les unitats de Policia Local i fins i tot les agències de seguretat privada i les associacions de persones desaparegudes perquè les pautes de recerca «es fixin, amb uns criteris homogenis». Així mateix, el Centre Nacional de Desapareguts, pioner a Europa, elaborarà i difondrà informació periòdica a través d’una pàgina web per orientar la col·laboració ciutadana i evitar les pistes falses que sovint es produeixen en els casos de persones desaparegudes.

Un equip d’experts format per professionals multidisciplinaris en matèria de Seguretat, Salvament i Rescat, psicòlegs, criminòlegs, psiquiatres i forenses donaran suport al treball del centre. Nieto ha detallat que l’òrgan es troba en fase de concreció i que es plantejarà a tots els grups polítics per poder publicar l’oferta de personal en les contractacions públiques.

El passat 23 de setembre, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar en la seua primera compareixença en el Congrés la creació d’aquest centre, que és una de les grans demandes realitzades des de les associacions de persones desaparegudes.

El cas de la Pobla, l'últim a Tarragona

Es calcula que a l'Estat espanyol hi ha acualment 14.000 casos oberts de persones desaparegudes. A les comarques de Tarragona recentment s'ha viscut l'episodi d'una jove de Reus que va marxar de casa i que va ser trobada al cap de poques hores, però també hi ha encara vigent el cas de Ramon García, el veí de la Pobla de Montornès.

García, de 53 anys, i amb una discapacitat intel·lectual del 60%, va desaparèixer el 24 de desembre. Després de diversos dies de recerca per la zona, incloent-hi localitats veïnes, els Bombers de la Generalitat, els Mossos d'Esquadra, la Policia Local de la Pobla de Montornès i Protecció Civil van decidir donar per suspesa la recerca. La decisió es va prendre en conformitat amb la família, i la cerca va quedar supeditada a la troballa de nous indicis o informacions que poguessin ser investigats. «És el procediment habitual», expliquen des de Bombers, que asseguren que mantenir l'operació molts dies seguits és inviable. «Però tan bon punt aparegui una nova pista, sigui visual o física, tornarem a mobilitzar el dispositiu».

tracking