Diari Més

Educació

Catalunya té les matrícules universitàries més cares de l'Estat

A Andalusia s'estableix un preu únic de 757 euros per a totes les carreres

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-Ranking

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-RankingAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya és la Comunitat Autónoma en la qual les matrícules universitàries són més cares i on la diferència entre la carrera més barata i la més cara és més gran, en relació amb altres comunitats. L'Observatori del Sistema Universitari (OSU) ha presentat avui un informe que analitza l'heterogeneïtat dels preus de la universitat a Espanya, i el seu representant, Oriol Arqueges, ha conclòs que «no es detecta un patró que expliqui les diferències» de preus entre graus dins d'una mateixa comunitat.

Els governs autonòmics marquen el preu del grau segons una franja d'entre el 15% i el 25% del cost total que té oferir aquesta carrera, però Arques ha lamentat que el redactat de la llei sigui «molt ambigu» en explicar com calcular aquest cost. El preu mínim d'un grau a Catalunya és d'1.516 euros per any, i el màxim de 2.372, una diferència de 856 euros, la diferència més alta en tot l'Estat, mentre que a Andalusia, per exemple, s'estableix un preu únic de 757 euros per a totes les carreres. El membre de l'Observatori ha explicat que calcular el preu dels graus segons el seu cost ha comportat que uns mateixos estudis puguin arribar a costar més del triple d'una comunitat a una altra, una diferència que «no està justificada», segons Arques. El grau més barat a Espanya és el d'Humanitats i es cursa a Galícia per 591 euros, el més car és el de Ciències de la Salut a Catalunya, amb un preu de 2.372 euros.

L'OSU també ha destacat la diferència de preus en els màsters no habilitants -els que no són obligatoris per exercir una professió-, on el més car es troba a Catalunya amb un preu de 3.952 euros, i el més barat a Castella-la Manxa, per 728 euros. La llei marca establir el preu dels màsters no habilitants en una franja del 40% al 50% del cost total del servei, però Arques ha destacat que hi ha comunitats, com Canàries, Castella-la Manxa, Balears i Galícia, on la llei no es compleix.

Aquestes comunitats fixen uns preus molt similars, o iguals, en el cas de Castella-la Manxa, per als graus, els màsters habilitants i els no habilitants, alguna cosa que hauria de ser «tècnicament impossible» segons Arques, atès que els graus han de costar com a màxim el 25% del cost del servei i els màsters no habilitants com a mínim el 40%. Les comunitats, a més de Catalunya, amb els graus més cars, on els preus mínims estan per sobre dels 1.000 euros per curs, són Madrid i Castella i Lleó, mentre que les més barates són Galícia, Extremadura i Cantàbria, on els preus mínims estan per sota dels 700 euros. La major diferència de preus dins d'una comunitat entre diferents carreres es dóna, per darrere de Catalunya, a Castella i Lleó i Aragó, amb una diferència de 791 euros i 724 euros, respectivament.

Els màsters habilitants -requerits per exercir una professió- són més cars també a Catalunya, amb 2.470 euros per curs, i a la Comunitat de Madrid (més d'1.700 euros per curs), mentre que a Castella-la Manxa i Andalusia tenen preus que oscil·len entre els 728 euros i els 1.132 euros.

L'OSU ha analitzat que la disparitat de preus entre graus i comunitats també es deu a les diferències de les taxes de gestió universitàries i a les diferents polítiques de preus quan un estudiant repeteix curs. Arques ha remarcat que les diferències de preus del sistema universitari espanyol no es troba en altres països europeus. Calcular el preu de la matrícula segons el cost del servei s'estableix en la Llei Orgànica d'Universitats (LOU), a través d'un decret-llei aprovat a l'abril del 2012.

tracking