Diari Més

Justícia

El Govern vol evitar que els bancs passin pels jutjats per les clàusules sòl

Prevuen aprovar, el proper divendres, un sistema extrajudicial per aquestes reclamacions

Una de les moltes manifestacions que han dut a terme persones afectades per les clàusules sòl.

Clàusules sòl: és millor anar primer a l'advocat i després al bancACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha assegurat avui que el Consell de Ministres analitzarà aquest divendres, i previsiblement aprovarà, un reial decret llei en el qual s’establirà un sistema extrajudicial perquè els consumidors puguin reclamar les clàusules sòl.

Aquest mecanisme de resolució extrajudicial establirà un sistema de reclamació «gratuït i ràpid», en el qual es baralla un període màxim de tres mesos, segons ha dit el ministre, que ha precisat que amb aquest mecanisme l’Executiu vol evitar els procediments judicials i facilitar l’acord entre la banca i els consumidors.

En aquest sentit, ha recordat que aquest assumpte fa referència a l’acord entre dos parts privades i que el Govern el que ha de fer «és establir un camí alternatiu del judicial perquè els consumidors puguin cobrar com més aviat millor».

De Guindos ha fet aquest anunci en declaracions als mitjans de comunicació abans de participar en el Spain Investor Day, en les que també ha assenyalat que el Govern «ja treballa en un projecte de Llei Hipotecària, que deriva de la transposició d’una directiva comunitària.

Un projecte de llei amb què l’Executiu vol incrementar «la transparència per evitar l’opacitat que pot sorgir d’una clàusula sòl o de qualsevol altra que sigui en un contracte hipotecari».

«N’informaré en el Consell de Ministres de divendres», ha precisat De Guindos, que ha matisat que amb aquest projecte de llei, el Govern tant des del punt de vista contractual com posteriorment, al contracte de la hipoteca, vol «elevar la transparència».

«La falta de transparència ha estat la causa per la qual el Tribunal Suprem va declarar que algunes clàusules sòl eren nul·les, i no vàlides», i «anem a incrementar la transparència perquè el consumidor tingui coneixement tant formal com de fons del que conté el contracte de la hipoteca», ha afegit.

Per De Guindos aquesta és una de les qüestions fonamentals, perquè en última instància el sistema hipotecari espanyol el que ha de fer és proporcionar finançament «abundant» i en condicions «adequades» per facilitar l’accés dels espanyols a un habitatge.

Sobre això, el ministre d’Economia ha insistit que amb les mesures que preveu aprovar el Govern, que fan referència al contracte d’una hipoteca, es vol evitar que es pugui declarar l’opacitat de les clàusules i facilitar el coneixement del consumidor tant abans com després de firmar el contracte hipotecari.

tracking