Diari Més

Laboral

CCOO denuncia que el rècord de turistes ha portat més precarietat laboral en l'hostaleria

El Sindicat demanarà a la Inspecció de Treball posar el focus damunt del sector, ja que mentre els visitants han augmentat un 8% a Catalunya, els contractes només ho han fet en un 3%

D'esquerra a dreta, el secretari general de CCOO Serveis, Luis Jiménez; el secretari general del sindicat a Girona, Bartomeu Compte, i el responsable de la sectorial d'Hostaleria, Francisco Galván.

CCO denuncia que el rècord de turistes ha portat més precarietat laboral en l'hostaleriaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CCOO demanarà a la Inspecció de Treball posar el focus damunt l'hostaleria perquè«el rècord de turistes»s'ha traduït també en un altre: el de precarietat laboral al sector. El sindicat es remet a les estadístiques per denunciar que, mentre els visitants han augmentat un 8% arreu de Catalunya, els contractes només ho han fet en un 3%. CCOO també assegura que hi ha hagut«un augment del frau»al sector, amb taxes de temporalitat«indecents»(que no es corresponen a les jornades laborals) o amb un augment de treballadors en pràctiques que ocupen llocs estructurals. A més, el sindicat denuncia que cada cop més els hotels estan subcontractant serveis. I que aquesta externacionalització, que va començar amb les cambreres de pis, ara ja s'estén a personal de cuina i sala i, fins i tot, al de recepció.

La cara A del turisme: rècord de turistes, d'ocupació hotelera i de beneficis empresarials. La cara B del turisme: rècord de precarietat laboral, de càrregues de treball i de subcontractacions. El sindicat CCOO ha contraposat avui les dues cares d'una mateixa moneda per denunciar que la temporalitat i la desregulació d'horaris llasta un sector que, a dia d'avui, és motor de l'economia.

CCOO es remet a les estadístiques oficials per, ja d'entrada, fer veure que el creixement dels visitants no s'adequa al de les contractacions. Aquest 2016, fins al mes de setembre, Catalunya ha rebut 13.379.129 turistes (un 8,16% més que l'any passat). Però per contra, les plantilles dels hotels i altres allotjaments només han crescut un 3,03% (de 31.274 s'ha passat a 32.221).

Segons ha denunciat el responsable de la sectorial d'Hostaleria de CCOO, Francisco Galván, allà on es fa més evident aquesta manca de correlació és a Barcelona (aquí, els turistes creixen un 9% i les plantilles, només un 2%). Però la situació, si bé no tan acusada, es repeteix a la resta de demarcacions. A Girona, aquests percentatges se situen en el 5,51% i el 4,41%; a Tarragona, en el 7,06% i el 4,35%, i a Lleida, en el 6,85% i el 5,83%.

El secretari general de serveis de CCOO a Catalunya, Luis Jiménez, assegura que això, d'entrada, es tradueix en «una mala atenció cap als turistes». Però la situació, a parer del sindicat, encara s'agreuja més quan es posa la lupa damunt el tipus de contractes i les condicions en què treballa el personal.

Frau en la contractació

«Ens trobem amb què clarament els empresaris fan frau en la contractació», denuncia el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte. D'entrada, per la gran multitud de contractes temporals, que són «indecents». Segons el sindicat, el 97% són precaris i la meitat, a temps «pseudo parcial».«Recullen que al treballador se'l contracta per 20 hores, se li'n paguen 40 i n'acaba treballant 60», critica Galván.

El llistat d'incompliments segueix amb els increments de treballadors en pràctiques que ocupen llocs estructurals. I sobretot, assegura CCOO, amb la pràctica creixent d'externalitzar cada cop més serveis. Tot i que la reforma laboral ho permeti, això suposa que els treballadors subcontractats cobrin menys (perquè se'ls aplica un altre conveni) i que no hi hagi control sobre les seves jornades laborals.

«A Catalunya, un 30% de les plantilles del sector, la qual cosa suposa uns 15.000 treballadors, estan externalitzades», critica CCOO. L'exponent paradigmàtic de la situació són les cambreres de pis, però Galván també subratlla que aquesta pràctica ja s'està estenent a més llocs de treball: cuiners, personal de sala, de neteja i, fins i tot, recepcionistes.

Pla concret de la Inspecció de Treball

«Amb aquestes pràctiques, estem matant la gallina dels ous d'or», denuncia Jiménez. Per això, des del sindicat ja avancen que demanaran a la Inspecció de Treball posar el focus damunt del sector, per treure a la llum totes aquestes irregularitats. «La Generalitat aquí hi té competències exclusives i hi pot actuar d'ofici; nosaltres podem denunciar aquelles situacions als hotels on tinguem representació, però no a la resta», precisa el secretari general de serveis del sindicat.

«Al sector de l'hostaleria hi falta molta ocupació de qualitat; i amb la situació amb què es troben moltes plantilles, allò que es fa és debilitar-lo», critica Bartomeu Compte. «Cal un canvi de model», hi afegeix, precisant que generalment sempre es tendeix a pensar en destinacions com Lloret de Mar (Selva) o Salou, però«la realitat és que aquests fraus es donen arreu de Catalunya».

Per portar la seva reivindicació al carrer, el sindicat ja ha anunciat que el proper 3 de novembre farà un 'escrache' davant d'un dels grans hotels de Barcelona que té «el 90% dels serveis externalitzats». Durant aquest 2016, el sindicat ja ha interposat una seixantena de denúncies contra empreses multiserveis a qui els hotelers subcontracten i que no respecten el conveni del sector. «Estem parlant de diferències de sou que poden arribar fins al 40%», conclou Galván.

tracking