Diari Més

Infraestructures

València i Catalunya acorden la defensa conjunta del Corredor del Mediterrani

Els dos governs reclamen la creació de la figura d'un coordinador de l'obra i que s'estableixin calendaris

València i Catalunya acorden la defensa conjunta del Corredor del Mediterrani

València i Catalunya acorden la defensa conjunta del Corredor del MediterraniGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els governs de la Comunitat Valenciana i Catalunya han acordat aquest dilluns la defensa conjunta del Corredor ferroviari Mediterrani, una infraestructura de la qual reclamen calendaris avaluables i la figura d'un coordinador de l'obra, com existeix a tots els corredors a Europa.

Així ho han anunciat la consellera de Territori, María José Salvador, i el seu homòleg català, Josep Rull, qui ha anunciat, després de la reunió que tots dos han mantingut a València, que Catalunya constituirà el pròxim 25 de maig una Taula en defensa del Corredor, de la mateixa manera que el Govern valencià va crear al març passat el Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani.

Els dos fòrums segueixen un esquema similar ja que aglutinen representants d'altres àmbits, com les Cambres de Comerç, els sindicats i les universitats, en la defensa d'una infraestructura que serà«una de les primeres fonts de generació de riquesa»en els dos territoris, segons Salvador.

Les dues comunitats buscaran treballar de forma conjunta també amb Múrcia, Andalusia i Aragó, i «carregar-se d'arguments»davant el pròxim govern d'Espanya i el Ministeri de Foment, i davant la Unió Europea, per superar «la visió radial» que existeix actualment.

En aquesta línia, la Comunitat Valenciana ja ha mantingut contactes amb Aragó, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, tracta avui sobre aquesta qüestió amb el seu homòleg de la Regió de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez.

Josep Rull ha reclamat calendaris avaluables per evitar que els terminis d'execució de les obres del Corredor (que ara són «una fórmula secreta», ha ironitzat) generin inseguretat jurídica a les empreses que tenen capacitat d'invertir a l'entorn de la infraestructura.

«No valen més excuses, no acceptarem calendaris vaporosos», ha afirmat el conseller, qui ha criticat el «model centralista»d'Espanya procedent d'«una concepció ideològica»de l'actual govern que fer «perdre oportunitats»a Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Els consellers han coincidit en l'«avantatge»que les dues comunitats parlen«el mateix llenguatge»que la Unió Europea en el sentit de crear infraestructures que siguin productives.

Sobre el coordinador, Salvador ha precisat que tots els corredors a Europa tenen aquesta figura (un enginyer) perquè«no és normal» que els responsables autonòmics hagin d'anar«a peu d'obra»a veure el desenvolupament de les obres.

La funció del coordinador és, ha explicat Rull, decidir sobre la gestió de l'execució de les obres i anticipar-se a les necessitats, i hauria de ser una persona de consens i pactada amb el Govern.

El Corredor Mediterrani és «fonamental»no només per al desenvolupament econòmic sinó també per al social i demogràfic, segons els consellers, que han destacat que les dues comunitats concentren una part important del PIB nacional.

«Necessitem infraestructures vinculades a la productivitat», ha defensat la consellera després de recordar que entre Alacant i Barcelona van circular l'any passat més de 300.000 passatgers i que 15 milions de tones de productes hortofructícoles des d'aquesta zona surten cap a Europa.

S'han referit al tram Vandellòs-Tarragona, que ha de ser d'ample ibèric, i al tercer fil entre Castelló i València, que serà«un coll d'ampolla», qüestions sobre les que desenvoluparan treballs tècnics conjunts.

Salvador ha recordat que al novembre del 2015 es van reunir amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i li van demanar«un mínim de planificació»però no els ha aportat«cap mena d'informació».

Han qüestionat les inversions de l'Estat en les dues comunitats, en les que estan dos de les principals ciutats d'Espanya, i que van a continuar reivindicant la millora de la connectivitat des d'Alacant a Barcelona.

Preguntats per si han tractat sobre el rescat de l'AP-7, la consellera ha contestat que la d'avui és la primera«de moltes reunions»en la que s'ha vist que existeixen«moltes sinergies»en els plantejaments i que el rescat de la concessió està a l'agenda de futures trobades.

En acabar la reunió, el conseller català s'ha desplaçat a Almenara (Castelló) per visitar les obres del Corredor Mediterrani.

tracking