Diari Més

El PSC reitera la seva intenció de governar en solitari en un Ajuntament de Tarragona que tindrà 18 cares noves

Berni Àlvarez, Sandra Ramos i Sonia Orts (PSC), Pau Ricomà, Xavier Puig, Mary López i Jordi Fortuny (ERC), Elisa Vedrina (PP) i Elvira Vidal (Junts) són els consellers que repeteixen mandat

Imatge de Rubén Viñuales parlant a la seu del PSC després de la victòria en les eleccions del diumenge.

El PSC reitera la seva intenció de governar en solitari en un Ajuntament de Tarragona que tindrà 18 cares novesACN

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Només quatre anys ha hagut d'esperar el PSC per recuperar l'alcaldia. «Governarem amb minoria», afirma Rubén Viñuales, qui reitera la intenció del partit de fer-ho en solitari. L'alcaldable socialista s'ha mostrat «content» per la confiança que han dipositat més de 13.000 electors en la seva candidatura. «Estem amb ganes de treballar i que arribi el dia 17 per començar a governar», assegura Viñuales qui afegeix que el PSC té la voluntat d'arribar a «consensos de ciutat, que és el que la gent el reclama. Així doncs, l'alcaldable socialista està disposat a «parlar amb tots, menys amb Vox». Tot i que des del PSC opten per governar en solitari, no descarten res: «No cometrem l'errada que fan molts, que creuen que tenen majoria absoluta quan no la tenen».

Tot i que Viñuales ha evidenciat les discrepàncies del PSC amb ERC, confessa que també s'asseuran a parlar amb Pau Ricomà sobre aquests grans consensos de ciutat: «Diumenge a la nit vam parlar amb ell, va tenir un to constructiu i va dir que no volia posar pals a la roda». «No creiem que el rancor sigui una bona eina política», afegeix. Xavier Puig, portaveu i cap de campanya d'Esquerra, també ha afirmat que estan «disposats» a reunir-se amb els socialistes.

«Sempre farem sentir el model de ciutat que defensem», assegura Puig, qui afirma que «exercirem d'oposició amb honestedat i pensant en el millor per a la ciutat». Això sí, remarca que ho faran «amb tota la contundència que calgui, sent una alternativa al que representa el PSC i els partits aliats».

«Com a segona força som imprescindibles», assegura Puig, qui diu que tindran una actitud «col·laborativa i constructiva per traçar els consensos més elementals». D'altra banda, ha aprofitat per ser autocrític pels «dolents» resultats que va obtenir ERC. «Segurament no vam tenir capacitat per mobilitzar tota la gent que ens va votar fa quatre anys», afirma Puig. Tot i això, el portaveu d'ERC ha volgut «reconèixer i agrair la feina feta pels militants i amics en aquesta campanya participada».

Buscar consensos

La decepció de la formació republicana contrasta amb l'alegria de Maria Mercè Martorell, alcaldable del PP. «Hem doblat el resultat de l'any passat amb més de 6.500 vots i hem passat de la darrera a la tercera força política», celebra Martorell, qui creu que el principal motiu és que han sabut «connectar amb la ciutadania des del primer moment, sabien que era un vot segur perquè som gent amb bagatge i que fem les coses que prometem». Tot i que creu que encara «no és el moment idoni» de parlar de pactes, l'alcaldable del PP reconeix que estan «oberts a parlar amb tothom pel bé de Tarragona».

Per la seva banda, Jordi Collado, cap de llista d'En Comú Podem, s'ha mostrat satisfet per mantenir els 2 edils, «gràcies a treballar intensament i ser generosos». L'alcaldable ha expressat la seva preocupació «per la composició del govern». Collado fa una crida a PSC i ERC perquè deixin al costat les seves diferències, que creu que no n'hi ha tantes, i apostin per un gran pacte d'esquerres que lluiti contra l'extrema dreta: «Vox té tres consellers, però l'esquerra en té 17, necessitem una ciutat progressista». «Facilitarem els grans acords i, si fa falta ajudar a reconstruir ponts entre PSC i ERC, ho farem», ha afirmat. Val a dir que la preocupació per l'entrada de l'extrema dreta a l'Ajuntament és compartida també amb socialistes i republicans.

El futur de la ciutat, doncs, queda en mans dels 27 consellers electes, que a partir del 17 de juny, conformaran el plenari municipal, on hi haurà ball de cadires. I és que l'Ajuntament comptarà amb 18 cares noves. Així, només 7 dels edils actuals mantindran la seva cadira al consistori. Aquesta renovació anirà acompanyada d'un canvi en l'alcaldia, que passarà a mans del líder del PSC, Rubén Viñuales. El fet que Esquerra ha empitjorat el seu resultat, amb 6 consellers, i que la CUP no ha obtingut representació, significa que no hi ha cap força alternativa que pugui fer front als socialistes, que van aconseguir 9 consellers. D'aquests, una tercera part debutaran a la plaça de la Font representant el PSC.

És el cas del, segurament, futur alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales. Tot i que no és la primera vegada que forma part del plenari municipal, aquest serà el primer cop que entrarà de vermell. Sempre ho va fer des de l'oposició, com a conseller de Ciutadans, però ara tindrà la responsabilitat de liderar el govern durant els pròxims quatre anys de mandat. Qui realment s'estrenarà a l'Ajuntament serà Montse Adan, la gran aposta de Viñuales per ocupar el número 2 de la llista socialista. La directora de Port Ciutat debutarà a la plaça de la Font, igual que els seus companys de partit Nacho García, Guillermo Garcia, Cecilia Mangini i l'executiva del Grup Agbar, Isabel Mascaró.

D'altra banda, el PSC manté dos integrants del nucli dur del grup municipal: Berni Álvarez i Sandra Ramos. Així els números 3 i 4 de la candidatura socialista mantindran la seva cadira, tal com ho farà la número 8, Sonia Orts. La consellera no adscrita, continuarà una legislatura més, però, en aquest cas, sota les sigles del PSC. Qui s'ha quedat pràcticament a les portes de repetir presència al consistori és Mario Soler, qui, per a aquestes eleccions, va ser relegat a l'onzè lloc de la llista. L'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros i els consellers Pau Pérez, Begoña Floría i Francesc Roca, també abandonaran l'Ajuntament de Tarragona.

El Partit Popular i Vox són les formacions que més cares noves presenten (3), per darrere dels socialistes. El partit d'extrema dreta ha irromputamb força a la ciutat, com a molts municipis del país, i ha aconseguit 3 consellers. L'alcaldable Francisco Javier Gómez, Judit Gómez i Jaime Duque seran els edils de Vox, que per primera vegada tindrà representació al Ple de l'Ajuntament. El PP també aportarà novetats al consistori. La formació conservadora manté la figura d'Elisa Vedrina i recupera la de Maria Mercè Martorell. L'alcaldable, que ja va ser regidora del 1995 al 2007, ha ressuscitat el PP obtenint dos escons més respecte als comicis del 2019. Per la seva banda, l'arquitecte Álvaro José María Batlle i la professora de la URV Marta Serrano s'estrenaran en la vida pública. Qui desapareix és José Luis Martín, qui es va presentar com a candidat del PP a la Canonja i no va obtenir representació.

Continuitat a ERC

Esquerra Republicana continuarà amb 4 dels 7 edils que té actualment al govern. ERC ha apostat per una candidatura continuista, fet que permetrà mantenir Pau Ricomà, Xavier Puig, Mary López i Jordi Fortuny en el pròxim mandat. Els republicans, que han perdut un edil respecte al 2019, presenten també dues cares noves: la número 2, Maria Roig, i la 6, Gemma Fusté. Conscients que el mal resultat no els permetrà repetir alcaldia, ERC ja es prepara per a una legislatura que hauran de viure des de darrere de la barrera. Els edils deixaran de representar el partit republicà en tres setmanes seran Paula Varas, Manel Castaño i Cinta Pastó.

De l'actual equip de govern, qui també repetirà com a consellera és Elvira Vidal, que ha estat la número 2 de Junts per Catalunya. L'alcaldable dels juntaires, Jordi Sendra, és una de les cares noves que presenta el partit, tot i que és de sobres coneguda a la ciutat, ja que va entrar al consistori tarragoní del 2002 al 2011. El tercer edil de Junts serà Pep Manresa, qui també viurà una segona etapa com a conseller. Així, Sendra i Manresa ocuparan els dos llocs que deixaran buits els regidors de Junts per Tarragona: Dídac Nadal, que ja va anunciar fa mesos que abandonava la política, i Cristina Guzmán.

Qui presenta una revolució total de cara al nou mandat és En Comú Podem, que aquest diumenge ha aconseguit mantenir els dos escons. L'actual portaveu del grup municipal, Àngels Pérez cedirà la seva cadira a Jordi Collado, alcaldable del partit morat, qui es va imposar a la mateixa Pérez en les primàries que va celebrar ECP per decidir qui lideraria la formació morada a les eleccions municipals. Collado debutarà a l'Ajuntament de Tarragona acompanyat del número dos, Toni Carmona, qui també s'estrenarà com a conseller. Un aspecte a destacar sobre la conformació del nou plenari municipal és que gairebé la meitat d'edils són dones (13). De fet, n'hi ha una més que en el 2019.

La consellera de Ciutadans, Lorena de la Fuente i les dues de la CUP, Eva Miguel i Inés Solé, deixaran de tenir representació a l'Ajuntament a partir del 17 de juny, dia en què se celebrarà la sessió d'investidura en la qual els 27 consellers electes prendran possessió del càrrec.

Concejales electos

Regidors Tarragona

Regidores Tarragona

Regidors Tarargona 1

Regidors Tarragona 1

tracking