Diari Més

Castells

Sant Fèlix somriu a verds i rosats

La plaça de la Vila de Vilafranca veu fins a deu construccions de gamma extra

L'estrena del pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Jove

L'estrena del pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Jove.JAN MAGAROLAS GUINOVART

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Sant Fèlix és la diada per excel·lència de l’estiu casteller. Les millors colles hi són convidades per fer els seus millors castells en una plaça que els sap valorar i estimar, «la més castellera». Enguany hi ha pres part els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i, a diferència de l’any passat, la Colla Jove Xiquets de Tarragona. La diada ha començat puntualment a un quart d’una del migdia, però els nombrosos peus desmuntats han allargat interminablement la diada, que ha durat més de quatre hores i mitja. Sant Fèlix, com sempre, permet fer la primera valoració de la temporada castellera i veure l’estat de forma de les millors colles del país: fins a deu construccions de gamma extra s’han vist a Vilafranca, en una nova demostració que la dificultat dels castells és només comparable a l’ambició de fer-los.

Primera ronda d’alts i baixos

La Colla Jove ha estat l’encarregada d’obrir plaça aquest any, i amb ganes de treure’s l’espineta del darrer cap de setmana ha escollit el 4 de 9 amb folre i l’agulla, un castell d’estrena. L’estructura ha pujat remenada, s’ha carregat amb dificultats i els pisos superiors han fet que el pom de dalt caigués i s’emportés el castell. Mal inici de la Jove, que veia com els castells somiats se n’anaven a l’aigüera. La Colla Vella, valenta com de costum, ha escollit el 4 de 9 sense folre per començar. L’anomenat ‘castell total’ ha pujat amunt al segon peu, i ben aviat s’ha trobat incòmode. El coneixement que té la Vella amb aquest castell ha permès que el carreguessin, però un dels terços no ha pogut defensar més la posició i ha saltat del castell. És el cinquè any consecutiu que la Vella porta el 4d9sf a Vilafranca, que es diu aviat.

A l’altre costat de la plaça, la Colla Joves ha apostat ben fort, amb l’estrena del 2 de 8 sense folre. La plaça ha fet el silenci que mereixia el castell, i les gralles han indicat que es tractava d’un intent vàlid. Tan sols una rebrincada abans de la carregada ha posat en perill l’estructura, que s’ha descarregat amb molta rapidesa i amb un sorollós aplaudiment de la plaça de la Vila. Els Castellers de Vilafranca, esperonats pel nivell de la diada, han volgut ensenyar la feina feta amb el 3 de 10 amb folre i manilles, carregat en dues ocasions aquest any. El castell s’ha mostrat molt inestable al peu, però suficient per carregar-se i, acte seguit, ha caigut pel pis de quints, demostrant la dificultat del castell.

Segona ronda, el mite entra en joc

La Colla Jove ha volgut asserenar els ànims amb un castell que tenen molt per la mà, un 9 de 8 que s’ha descarregat amb un lleuger tremolí al tres central. La Vella de Valls, coneixedora dels seus tempos, ha jugat la carta del 2 de 8 sense folre amb més pressió que mai, sabent que la colla rival l’acabava de descarregar. Els rosats l’havien descarregat al Catllar i a l’Arboç, en una seqüència que quedarà per sempre més en la història dels castells, i avui era el dia de sumar-hi el tercer. La bèstia indomable ha pujat molt tranquil·la i amb la plaça novament muda, i s’ha descarregat en una altra mostra de poder rosat.

La Joves de Valls, amb ganes d’una resposta a l’alçada de les circumstàncies, ha posat els segons del 3 de 9 sense folre, el mite dels castells. La plaça, en veure-ho, ha aplaudit les intencions dels vermells i els ha animat a fer realitat el que havien aconseguit a l’assaig, amb la seguretat de la xarxa. El mite casteller ha arribat ben amunt, però s’ha desmuntat per la indecisió de la canalla, que no ho ha vist clar. Els verds, per la seva banda, han volgut tancar la segona ronda amb el 3 de 9 amb folre i l’agulla, que feia dos anys que no portaven a plaça. L’intent s’ha demostrat tou i, abans de demostrar la cara dolenta, s’ha desmuntat per prevenció. Totes dues colles, Joves i Verds, ho intentarien a la tercera ronda.

Tercera ronda d’un sol castell

La Jove de Tarragona, que no estava disposada a sortir de plaça sense cap estrena, han muntat el peu del colós 3 de 10 amb folre i manilles, fet que la plaça ha aplaudit. L’intent més matiner que duien els liles a plaça ha patit molt a les manilles i, arran d’una fuetada pràcticament insalvable, ha quedat en intent desmuntat. El 5 de 9 amb folre de la Colla Vella, tot i els reptes superiors, també ha quedat en intent desmuntat just a l’entrada dels més petits, una decisió assenyada perquè no haurien pogut descarregar el castell.

Novament, la Joves de Valls ha posat els segons del 3d9sf enmig del silenci sepulcral de la plaça. Les gralles han anunciat l’intent, que ha pujat molt quiet i ha arribat més amunt que l’anterior, però s’ha trencat per quints just quan es col·locava l’aixecador. L’únic castell vàlid de la ronda l’han fet els Castellers de Vilafranca, descarregant magistralment un 3 de 9 amb folre i l’agulla que no semblava el primer després de tants anys. El 3d9fa torna a ser verd.

Quarta ronda de reafirmació

Les quatre colles s’han vist obligades a utilitzar la quarta ronda. La Jove de Tarragona, assumint la dificultat del colós, ha optat per deixar-lo per una altra ocasió i descarregar un bon 3 de 9 amb folre. La Colla Vella, aquest cop sí, s’ha fet amb una treballadíssima supercatedral, la tercera que descarreguen enguany i salvada inexplicablement a la banda del tres. A la Joves de Valls també li ha tocat rebaixar pretensions, però no hi ha castell fàcil i el seu 3 de 9 amb folre s’ha desmuntat per no haver de lamentar una altra caiguda. Els Castellers de Vilafranca, amb ganes de treure tots els castells que portaven en cartera, han tret el 4 de 9 sense folre i, després d’un peu desmuntat, l’ha tirat amunt. Ha estat molt insegur i s’ha decidit desmuntar aviat, una bona temptativa que els ajudarà a treballar-lo per pròximes cites.

Cinquena ronda i pilars

Allargant-se com de costum, la diada de Sant Fèlix arribava perillosament a les quatre de la tarda, encara amb tres castells i tots els pilars per fer. La Jove de Tarragona no ha volgut arriscar i, pensant en la proximitat de Santa Tecla, ha descarregat el 4 de 9 amb folre. La Colla Vella ha aprofitat l’oportunitat del sistema de rondes per descarregar un renovat pilar de sis i, malauradament, la Joves de Valls ha assumit que hauria de sortir de plaça amb un sol castell (i quin castell!), en tornar a deixar desmuntat l’intent de 3 de 9 amb folre. Els Castellers de Vilafranca han tancat els castells amb la torr de 9 emmanillada, una carta segura per ells, i han donat pas a la ronda de pilars.

La Colla Jove, abans de sortir de plaça sense haver aconseguit cap dels objectius que s’havia marcat, ha doblat l’aposta i ha descarregat el primer pilar de 8 amb folre i manilles de la temporada, amb una defensa exemplar de les manilles i el quart. Amb l’estrena de les manilles, la Colla Jove ha sortit eufòrica de plaça. Just després, els Castellers de Vilafranca han repetit la gesta, completant una diada impressionant amb quatre gammes extres d’una tacada i recuperant la corona de Sant Fèlix.

El 2 de 8 sense folre de la Joves de Valls.

El 2 de 8 sense folre de la Joves de Valls.COLLA JOVES

El 3 de 10 emmanillat carregat dels verds.

El 3 de 10 emmanillat carregat dels verds.JAN MAGAROLAS GUINOVART

El 4 de 8 sense folre de la Colla Vella.

El 4 de 8 sense folre de la Colla Vella.JAN MAGAROLAS GUINOVART

tracking