Diari Més

Tribuna

Què fem a Madrid, retornem en fets les propostes de la nostra pagesia

Senador Portaveu Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació d'ERC

Creado:

Actualizado:

A la península Ibèrica, l'avellana té la seva màxima representació a Catalunya, on es concentra més del 90% de la superfície estatal dedicada a aquest cultiu. Cal assenyalar que les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp i el Tarragonès, sense oblidar la Conca de Barberà, el Priorat, la Terra Alta, el Vallès Occidental (Barcelona) i la comarca de la Selva a Girona, presenten plantacions d'aquest conreu, destacant les primeres. Terres planeres, de gran fertilitat i amb una concentració de finques en regadiu molt elevada, com als municipis de la Selva del Camp, Vilallonga, Riudoms entre d'altres.

L'existència d'una única DO a l'estat per a aquest producte inclou les varietats protegides per la Denominació d'Origen Avellana de Reus són: negreta, pautet, gironella, morella i culplana.

Les avellanes de la DO Reus es presenten al consumidor com a avellanes amb closca, en gra o torrades. A més, es fabriquen diversos subproductes, com pasta d'avellana, entre d'altres per a pastisseria, rebosteria i alta cuina. Les empreses privades, pagesos i les cooperatives les transformen i comercialitzen per gran part de l'estat i Europa

Després de diverses accions iniciades al per Esquerra Republicana al Senat, el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación modificarà la legislació actual del 1983, un RD 308 on especifica quins olis poden ser comercialitzats a l'estat espanyol; un RD desfasat i que cal actualitzar per incloure les necessitats del mercat actual d'alimentació de gelateria i dolços, també en l'àmbit Europeu. No és obvi que es puguin comprar olis d'avellana italians o francesos entre d'altres per ser utilitzats i no els mateixos olis catalans.

Fem un salt més i en aquesta millora s'inclourà l'oli d'ametlles, de nous i de pinyol d'alvocat entre d'altres també afectats per la llei de 1983. Això crearà més possibilitats de treball amb el grup de fruits secs que permetrà donar-hi més sortida i valor a uns productes de la dieta mediterrània i donar sortida als mateixos a altres mercats internacionals amb les mateixes condicions que els elaborats en altres països europeus i extracomunitaris.

tracking