Diari Més

Tribuna

Ca Xapes, ara sí

Regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat i Habitatge de l'Ajuntament de Valls

Creado:

Actualizado:

La setmana passada vau poder veure en els mitjans informatius que les obres de Ca Xapes eren una realitat. És un equipament llargament esperat. Corria l'any 2009 quan es va tancar i es va situar en la ubicació «provisional» de l'estació d'autobusos. El que semblava que havia de ser temporal, s'ha eternitzat. Ara que ja ho tenim en marxa, però, toca fer algunes reflexions en veu alta. Aquestes obres s'han endarrerit massa, han estat molts els motius, alguns injustificables i d'altres incomprensibles. Entre 2009 i 2016 no puc explicar-vos res que no conegueu. Presentació de plànols que no tenien projecte al darrera, molt de fum i poques realitats. Anar tirant la pilota endavant i el col·lectiu de la Llar dels Jubilats desenganyat de tantes il·lusions frustrades.

Gràcies a la nostra entrada al govern municipal, l'any 2017 ens prenem seriosament l'estudi de la reforma de Ca Xapes. D'aquell equip de govern, la Judit Fàbregas i jo mateix ens ocupem de posar en marxa el projecte. Fem reunions amb la junta de la Llar, visitem un equipament modèlic a Igualada, on coneixem d'aprop el funcionament i estructura del que ara recomana la Generalitat per donar serveis a la gent gran i que es denominen casals cívics. Un cop recopilada la informació, es fa l'encàrrec del projecte i el presentem a l'assemblea de la Llar. Els hem de convèncer que ara sí que es tracta d'un projecte que es farà realitat.

Tot està preparat per licitar-lo el 2019 i començar les obres al setembre. I aquí es comencen a tòrcer les coses. Una licitació deserta per uns preus massa ajustats, un nou equip de govern que fa la revisió del projecte, amb alguns canvis, durant més d'un any. La revisió proposa fer la construcció en dues fases per adequar-se a la disponibilitat pressupostària. A finals del 2021 licitem les obres i ja s'hi està treballant. Hem necessitat que ho veiéssiu per donar credibilitat a les nostres paraules. Són tantes les vegades que us hem dit que ja estava tot a punt que cerqueu la certesa amb els fets.

Tres reflexions: primer, les disculpes per la part que em toca en tot aquest periple. Com a administració ens hem de fer mirar l'eficiència en els projectes. No pot ser començar el 2017 i no tenir obres fins al 2022. En segon lloc, una preocupació. L'obra es realitzarà en dues fases, si no licitem aviat la segona, es perllongaran i no es podran desplegar totes les potencialitats de l'equipament ni donar tot el servei que la gent gran de Valls necessita. I el darrer, de goig, en veure que les obres van a bon ritme i que per fi es farà realitat un projecte que, si el gestionem bé, pot ser un revulsiu per a la ciutat, un equipament modern i cohesionador.

Han passat massa anys des d'aquell 2009, malauradament alguns ja no ho podran gaudir. I aquí cal agrair la constància, la paciència i la insistència de tots els membres de la Llar del Jubilat, especialment de la seva junta, que ha reclamat sempre un espai digne. Ara toca mirar el futur amb il·lusió, ja que per fi Valls tindrà un nou equipament per a la gent gran.

tracking