Diari Més

Tribuna

De ximples, llestos i pocavergonyes

Director general de Consum a Balerars

Creado:

Actualizado:

El senyor Ignacio Sánchez Galán, així es diu el president d'Iberdrola, va considerar que aquells que –sigui per necessitat o per voluntat– han contractat una tarifa regulada al mercat de la llum són uns ximples.

Si en lloc de parlar d'un dels poderosos d'aquest país estiguéssim parlant d'un càrrec públic, el sisme social hagués arribat a trencar l'escala Richter i la persona en qüestió ja formaria part del passat i estaria buscant feina fora de l'àmbit del fet públic.

No és cap novetat que a la nostra societat l'ètica, el control democràtic i la pena del noticiari va per barris, i si el teu càrrec va lligat al domini econòmic dels ressorts de poders financers i mediàtics, els controls i les penes a pagar són molts més laxes.

Segons el president d'Iberdrola, més de 10 milions de persones estan equivocades i estan regalant els seus diners a la resta i, en concret, a les companyies elèctriques, o sigui, a ell. És com a mínim curiós que el president d'una comercialitzadora d'electricitat ens digui a la resta de la ciutadania que no sabem calcular ni escollir el més adequat per a les nostres butxaques. Empreses que, com la que ell presideix, no troben la fórmula per fer un rebut de la llum que tothom entengui.

Durant el primer estat d'alarma l'abril del 2020, sense que als mitjans els interessés, l'empresa que ell dirigeix i la resta de comercialitzadores van haver de canviar la seva publicitat per no incloure al preu final ni l'IVA ni els impostos especials. Les ofertes feien creure als clients que el preu que pagarien era d'un 27,19% més baix que la realitat. La decisió del canvi publicitari no va ser un rampell de transparència sinó que va venir arran d'una denúncia de l'associació de consumidors FACUA i la sanció imposada per Consum de les Illes Balears.

Si aquest senyor president d'Iberdrola fos dels ximples, faria publicitat dirigida al milió de llars que tenen dret al bo social i no ho demanen per desconeixement o dificultats administratives; a qui la seva empresa és obligada pel Govern a finançar.

El senyor Sánchez Galán ha demanat perdó per una frase dita segons ell en un entorn col·loquial (deu pensar que el món es divideix entre llestos i ximples). Jo afegiria que en el seu esquema mental també hi ha aquells a qui podem anomenar: pocavergonyes.

Pocavergonyes són totes aquelles empreses que, durant el Nadal passat i principis d'any, ens van bombardejar amb anuncis, trucades i fins i tot a peu de les caixes de les grans superfícies comercials, perquè ens passéssim al bàndol dels llestos. T'oferien sense canviar de companyia (en alguns casos hem detectat que era mentida), que havies de deixar el mercat regulat elèctric per passar al mercat lliure i allà pagaries molt menys.

Ens estaven dient que les empreses guanyarien menys per ajudar els consumidors davant de la pujada de preus?

Tota la informació falsa ha de tenir alguna cosa certa perquè la gent compri una mentida. En aquest cas era cert que els consumidors que tenien un contracte al mercat lliure, exclusivament durant el 2021, havien pagat menys gràcies a la baixada d'impostos i taxes decretades pel Govern d'Espanya. Hem de recordar que només si estàs al mercat regulat tens accés al dret del bo social elèctric: una part important dels pensionistes, famílies que els seus integrants estan a l'atur, famílies amb menors amb alguna discapacitat i totes les famílies nombroses.

Durant aquest temps el Govern d'Espanya –amb la baixada d'impostos per frenar la pujada del preu de la llum– ha deixat d'ingressar 12.000 milions d'euros i, en canvi, només l'empresa Iberdrola ha augmentat els seus beneficis en 3.885 milions, la xifra més alta dels darrers 10 anys.

Si el senyor Sánchez Galán és dels llestos (cosa que no poso en dubte), ho va fer pensant en un reclam publicitari, una pràctica que va instaurar MediaMarkt i que tan bon resultat li ha donat. Més recentment, han estat els llestos de les criptomonedes els que ens observaven a la resta d'humans amb ulls d'incredulitat incapaços d'entendre com podíem ser tan ximples de no invertir en bitcoins com ells. És de creure que, ara, comencen a preguntar-se si no s'hauran passat de llestos.

La decepció, per no dir sorpresa, que es portaran els usuaris que hagin signat o renovat un contracte al mercat lliure de la llum és el que FACUA denuncia: «de forma unilateral les comercialitzadores elèctriques estan incomplint allò pactat i estan incrementant de forma molt elevada la factura de la llum».

La justificació genèrica que utilitzen les companyies és la de l'increment del preu de l'electricitat. Des d'aquestes ratlles demano als lectors que, si en el transcurs del seu contracte de la llum les empreses comercialitzadores d'electricitat no respecten les condicions pactades, es posin immediatament en contacte amb les associacions de consumidors i presentin una denúncia per clàusula abusiva a Consum. Veurem si un grapat de ciutadans són uns ximples o simplement alguns pocavergonyes ens volien vendre duros a quatre pessetes. Per quan la nacionalització?

tracking