Diari Més

Tribuna

Sandra Ramos

Portaveu del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Cada nit que torno sola a casa, amb les claus a la mà, i miro a banda i banda abans d'obrir el portal, penso que no vull que cap nena ho hagi de fer quan sigui gran. No és violència sentir por només pel sol fet d'anar sola pel carrer un cop es fa fosc? No és violència estructural sentir por pel sol fet de ser dona?

Cada cop que fem un minut de silenci per un assassinat masclista, penso que hauríem de cridar a plens pulmons que ja n'hi ha prou. I que urgeix acabar amb el silenci de tantes i tantes dones que pateixen violència a les seves llars sense que ningú ho sàpiga i, sobretot, penso que és urgent acabar amb els minuts de silenci. No és obvi que el patriarcat ens assassina, atemoreix i emmordassa?

Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència vers les Dones, refermem el nostre ferm compromís per erradicar la violència masclista i prioritzar les polítiques centrades en els drets de les dones, la meitat de la població.

Enfront del discurs negacionista de certs partits, els i les socialistes reivindiquem que només el feminisme garanteix una societat lliure de masclisme i de la seva pitjor cara, els assassinats per violència de gènere: a Catalunya, 8 dones han estat assassinades aquest any (177 des de 2003). A més, des del 2013, 57 menors han quedat orfes, i des de 2019, 5 menors han estat assassinats per violència vicària. Les dades oficials només són la punta de l'iceberg. Darrere de la fredor de cada xifra i cada percentatge està la vida d'una dona.

La violència masclista té moltes cares: segons dades publicades a la darrera Macroenquesta del 2019, el 41,4% de les dones enquestades a Catalunya han estat víctimes de violència masclista en l'àmbit de la parella al llarg de la seva vida. Segons l'Observatori de la Igualtat de Gènere de l'Institut Català de les Dones, l'any 2019 es van registrar 1.899 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, produint-se un increment del 13,2% respecte de l'any anterior.

Una societat que aspira a ser realment democràtica i socialment justa no pot permetre que la meitat de la població pateixi violència. Per això, les i els socialistes reivindiquem les polítiques feministes com l'instrument més útil per lluitar contra la violència masclista i aconseguir la igualtat real i efectiva entre dones i homes.

Catalunya lidera el percentatge de dones que han patit violència masclista i dictamina menys ordres d'allunyament. Com a partit socialista i per tant, feminista, exigim al Govern de la Generalitat que prioritzi la comissió de partits polítics per començar a redactar, amb tres anys de retard, el Pacte català contra la violència masclista.

Perquè sense drets no hi ha igualtat real, perquè sense igualtat no hi ha llibertat d'elecció, reivindiquem les polítiques feministes per assolir una societat lliure de violència masclista.

tracking