Diari Més

Tribuna

Desconnectem les elèctriques: 8 d'octubre, prou abusos!

Presidenta regional d'ERC al Camp de Tarragona i diputada al Parlament.

Creado:

Actualizado:

L'elevat preu de l'electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l'Estat espanyol des de fa dècades i que afecta milions de famílies i també al teixit empresarial del país que ha d'assumir uns costos superiors a la mitjana europea, ocasionant una clara pèrdua de competitivitat. Malgrat que el problema ve de lluny i té múltiples causes, aquests darrers mesos hem assistit a una escalada de preus sense precedents, assolint màxims històrics de forma continuada.

L'alarma social generada al voltant de l'increment desmesurat del preu d'un bé considerat essencial ha empès el govern espanyol a impulsar una sèrie de mesures –de manera tardana i ineficaç- que malauradament tampoc resoldran el problema d'arrel ni ajudaran a un canvi de model.

En un mercat dominat per unes poques grans empreses que tenen vincles estrets amb els dos grans partits de l'Estat (per exemple mitjançant la presència de diversos exministres en consells d'administració de les elèctriques), la ciutadania no acceptarà de cap manera que les administracions restin immòbils davant els abusos tarifaris que estem patint.

Des d'una visió estrictament municipalista, aquest fort increment del preu de l'electricitat en un context de recessió econòmica farà que moltes més famílies no puguin assumir les factures i es trobin en risc de pobresa energètica. Seran doncs els ajuntaments qui hauran de respondre destinant majors recursos des dels serveis socials. És a dir, intentant corregir allò que els poder públics de l'Estat no han estat capaços de solucionar en la regulació del mercat elèctric.

Davant aquesta situació es fa més necessari que mai aprofitar totes les eines disponibles per a abaratir la factura a les famílies vulnerables, començant per ampliar la cobertura del bo social que permeti aplicar majors descomptes d'acord amb criteris de renda i la situació personal i familiar.

Sent conscients de la dificultat per trobar solucions a curt termini, si tenim clar que aquestes han de passar per una major sobirania energètica, evolucionant d'un model oligopolístic concentrat en unes poques empreses a un model més diversificat amb participació de la ciutadania. En aquest sentit, l'execució dels fons europeus és una oportunitat per incidir en aquest canvi de model, afavorint aquells projectes orientats a la diversificació del mercat, l'eficiència energètica i l'impuls definitiu a les renovables.

Precisament al Camp de Tarragona patim en la mateixa pell la manca d'un model energètic basat en projectes compartits i d'equilibri territorial, com el que defensem, lluny de la massificació i lliure d'oligopolis. Per això el nostre rebuig total i absolut al projecte de la MAT. El nostre compromís és el de treballar des dels nostres ajuntaments per promoure la instal·lació de sistemes d'autoconsum energètic basats en energies renovables, aplicant bonificacions d'una part de la quota de l'IBI, IAE o ICIO en favor de la ciutadania i les empreses. Això ens durà a executar actuacions d'estalvi energètic en els equipaments municipals, facilitar els projectes d'autosuficiència energètica a empreses i ciutadania i promoure la sobirania energètica mitjançant l'impuls d'una comunitat energètica local que permeti fer arribar energia neta i de proximitat a tota la població.

Però en aquesta, com en moltes altres reivindicacions, les administracions (especialment les més properes) i el conjunt de la ciutadania hem de treballar braç a braç per assolir els objectius. Per aquest motiu, donem suport i ens sumem a la convocatòria Desconnecta de les elèctriques! contra l'increment del preu de la llum el pròxim 8 d'octubre, sumant-nos a l'apagada de 22 a 22.30 h. Des de les institucions i també des del carrer empenyem per la regulació del mercat elèctric.

tracking