Diari Més

Tribuna

L'ús del patinet elèctric, entre la regulació i l'eduació viària

Regidor ERC-Som Poble del Vendrell

Creado:

Actualizado:

La popularitat d'aquests vehicles, dels que cada dia veiem més en els carrers de les viles i ciutats, demostren que no són una moda passatgera. A mitjans del passat mes de juliol, l'Ajuntament de Reus va posar en relleu el notable increment de la sinistralitat dels usuaris de patinets elèctrics. A Barcelona la implicació d'aquest tipus de vehicles en accidents ha crescut un 82%.

La nova normativa de la DGT que va entrar en vigor el passat 2 de gener, defineix que entenem com a vehicles VMP (vehicle de mobilitat personal), la seva velocitat, i per on poden o no circular. Algunes de les multes més habituals que reben aquest tipus de vehicles són per circular per la vorera, portar els auriculars posats o saltar-se un semàfor en vermell, infraccions que suposen un greu perill tant per altres vehicles com pels vianants.

Com a complement a la normativa de la DGT, municipis com Tarragona han fet modificacions de l'ordenança de civisme, o d'altres com és el cas de Cambrils, Salou i Vila-seca han creat sinergies per crear una ordenança específica amb unes característiques comunes. Al Vendrell anem amb retard, el Ple per unanimitat va aprovar fa dos anys de fer una normativa per aquest tipus de vehicles, però a hores d'ara encara no s'ha creat ni la comissió que hauria de treballar en la creació de l'ordenança o reglament.

Tampoc són visibles cap mena de senyal de trànsit, que indiqui per exemple, la prohibició de la circulació d'aquests tipus de vehicles per les zones exclusives per a vianants del municipi.

És fonamental tenir una normativa ben clara, amb campanyes d'informació i de conscienciació a la ciutadania i sobretot en les escoles i instituts de la nostra vila.

Per tal de millorar la regulació en l'àmbit local i que els usuaris dels VMP tinguin clar que poden o no fer amb els seus vehicles, es fa necessari unes bones campanyes informatives. Fem-ho ja.

tracking