Diari Més

Tribuna

Fomentem una pastoral de conjunt

Coordinador de l'àmbit de l'evangelització del Consell Pastoral Diocesàde l'Arquebisbat de Tarragona

Creado:

Actualizado:

En les primeres convocatòries del nou Consell Pastoral Diocesà hem començat a analitzar quines són les fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces que tenim actualment a l'arxidiòcesi en cinc àmbits diferents com són els de l'evangelització, la caritat, la formació, el celebratiu i la fraternitat. Al llarg d'aquests cinc diumenges del mes d'agost podrem llegir algunes constatacions que han sorgit de cada àmbit de treball.

El repte que se'ns planteja des de l'àmbit de l'evangelització és gran, sobretot perquè ens debilita el fet que a nivell intern les nostres institucions i parròquies experimenten una inèrcia molt marcada cap a la disseminació, en comptes de la sinergia i el treball en comú. Un altre aspecte que també ens debilita i impedeix la possibilitat d'esdevenir evangelitzadors és el fet que molts dels agents de pastoral anem molt saturats de feina, altres se senten poc preparats per assumir responsabilitats i ens manca a tots la capacitat de coordinar-nos i treballar en equip. Això fa que no sigui senzill trobar relleus per als diferents serveis i que molts cristians visquin la fe amb un cert complex que els impedeix la manifestació pública d'allò que creiem.

Per altra banda, però, tenim fortaleses que hem de saber gestionar per impulsar el fet evangelitzador a la nostra pastoral: Les escoles amb ideari cristià que tenim al nostre Arquebisbat són un espai privilegiat d'evangelització, tenim molt de patrimoni que al llarg dels segles ha estat un anunci permanent d'allò que creiem el cristians i cal rendibilitzar-lo, i tenim, també, mitjans i recursos informàtics que han estat capaços d'adaptar el missatge evangelitzador i fer-lo accessible també a l'entorn digital.

L'entorn tampoc no ens és gens favorable, i aquesta «societat vaporosa» —ja ni tan sols en podem dir líquida— en la qual vivim no hi ajuda. No tenim un lloc privilegiat a nivell mediàtic ni una bona imatge, els mitjans de comunicació moltes vegades ens són contraris, hi ha campanyes de descrèdit orquestrades pels grans grups i detectem una forta oposició a nivell ideològic que debilita la vigència de la nostra proposta que, a més, molt sovint queda ofegada entre una gran multiplicitat d'oferta més immediata i menys compromesa.

Malgrat això, també hem de dir que la figura del papa Francesc ha facilitat el camí a l'hora de fer arribar el missatge cristià a la societat, també contemplem com una oportunitat que ens ofereix l'entorn en què ens ha tocat viure el fet que hi ha molta gent que després del cop que ha suposat la pandèmia està buscant algú que els ajudi a replantejar-se la vida i trobar el sentit que no troben en altres entorns, i, finalment i el més important, estem completament convençuts que l'evangeli continua essent atractiu per als homes i dones del nostre temps, així com la resposta als anhels més profunds del seu cor.

Per tot això, des de la Comissió d'evangelització del nostre Consell Pastoral Diocesà proposem cinc línies d'acció que hem de prioritzar en els propers anys:

1. Fomentar accions que sensibilitzin i motivin els laics per tal que se sentin protagonistes de l'acció evangelitzadora, formant-los en l'àmbit de la pastoral.

2. Buscar vies de coordinació i treball en equip. Fomentar una pastoral de conjunt entre totes les institucions que tenim (escoles, professors de religió, parròquies, comunitats religioses, moviments…).

3. Apropar-nos a les famílies, a través dels infants i els joves, per fer accions evangelitzadores.

4. Fomentar el diàleg fe i cultura aprofitant el patrimoni cultural que tenim a l'Església.

5. Potenciar la presència en l'entorn digital per establir un primer contacte que després pugui esdevenir trobada amb la comunitat i el Crist. Evitar la virtualització de les comunitats.

tracking