Diari Més

Tribuna

El patrimoni desconegut dels barris marítims de Tarragona

Regidora del grup municipal de Junts per Tarragona

Creado:

Actualizado:

Després de molts anys de reivindicació per part del veïnat, sembla que, per fi, comencem a veure passes fermes encaminades a l'elaboració de l'esperat Pla Integral de la Part Baixa, un projecte que, per damunt de tot, ha d'esdevenir el full de ruta a executar per a transformar aquest barri tarragoní. És el moment de millorar l'espai públic del Barri del Port –voreres, paviments, calçades, passos de vianants, parcs, zones verdes...–, però també de rivalitzar el comerç i fomentar el seu gran potencial turístic. Aquest pla, en la redacció del qual participarà el teixit associatiu, ha de contribuir enormement en la cohesió del barri.

Si em permeteu, però, em centraré en el gran potencial turístic de la Part Baixa de Tarragona, no només de cara a les persones de fora de la ciutat, sinó també pels tarragonins i tarragonines, els quals han d'esdevenir ambaixadors del gran patrimoni que existeix als barris marítims. El pla integral de la Part Baixa ha de ser precisament això, integral, incorporant tots els àmbits d'aquesta gran àrea de la ciutat. I un dels principals camps és la seva història, el seu patrimoni.

El Barri del Port està ple d'història que no s'ha explicat. Són nombroses les persones destacades que van decidir viure i construir els seus negocis i les seves cases senyorials a la Part Baixa. Una de les famílies que es va instal·lar al Barri del Port va ser la Fontanals i Vidal, comercials procedents de Vilanova i la Geltrú. La seva apassionant història, la qual fins i tot relaciona la ciutat de Tarragona amb els indians, s'explica en el llibre Els Fontanals i Vidal. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825-1960) de Francesc Gassó, que permet conèixer d'una forma extraordinària la vida i evolució de la nissaga d'aquesta família en una de les èpoques més pròsperes de la ciutat, quan el Port de Tarragona estava en plena efervescència.

La família Fontanals i Vidal va tenir un paper molt rellevant en la primera junta de comerç de la ciutat de Tarragona, la Fabril Tarraconense –que posteriorment es va convertir en la fàbrica de la Chartreuse–, el tramvia de tracció animal, la Confraria de pescadors i en la comercialització del vi des del segle XVIII, des de Vilanova i la Geltrú, el Cantàbric i l'Havana, entre altres sectors, entitats i regions d'aquella època.

A diferència de les cases senyorials que la ciutat de Tarragona té a la Part Alta propietat de la noblesa, com ara la Casa Castellarnau i la Casa Canals, la Casa Fontanals, construïda cap al 1825, és un magnífic exemple de les construccions del primer terç del segle XIX que exposa una imatge fidel de l'activitat del comerç̧ marítim a Tarragona. Ubicada al costat de la plaça dels Carros, situació privilegiada per a qualsevol comercial aquella època, la Casa Fontanals encara conserva nombrosos elements originals: El soterrani on entrava i sortia la mercaderia i on encara existeixen els cups de vi i un pou d'aigua dolça per sota del nivell del mar; la casa senyorial on vivia la família i altres habitatges que tenien llogats.

Una de les actuacions imprescindibles per donar a conèixer la història i el patrimoni del Barri del Port, una acció que ha d'estar emmarcada en la millora integral de la Part Baixa de la ciutat és la creació d'una ruta per tots els immobles, equipaments, places i carrers que expliquen els avantpassats dels barris mariners de Tarragona. Aquesta ruta, que requereix d'accions de difusió, ha d'incloure la Casa Fontanals passant per l'Arxiu i el Museu del Port de Tarragona, la fàbrica de la Chartreuse, les esglésies de Sant Pere i de Sant Joan Baptista, la Confraria de Pescadors, la Congregació de la Sang, el Club Nàutic, la Pedrera, la plaça dels Carros, la plaça dels Infants, magatzems i edificis industrials, entre altres.

La Part Baixa de Tarragona és una àrea singular i amb un gran potencial que no podem deixar perdre. La seva història ens ha deixat un nombrós patrimoni, una herència que hem de fer valdre i donar a conèixer a la ciutadania, tant als tarragonins i tarragonines com a totes i tots els visitants.

tracking