Diari Més

Creado:

Actualizado:

L'antic edifici de l'Autoritat Portuària està tancat des de finals de 2010. L'any 2013 vaig escriure «...pròximament l'edifici de l'Autoritat Portuària quedarà lliure, ja que tot el personal i tots els serveis es traslladaren al nou edifici del Centre de Negocis que hi ha al costat. El president del Port, Josep Anton Burgasé, ha manifestat per activa i per passiva que si ningú no té interès a ocupar aquest edifici, al final no quedarà més remei que enderrocar-lo. L'edifici va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Garreta Cusidó l'any 1978... Diuen que aquest immoble té molts problemes de manteniment difícils de resoldre i que aquest és un dels motius principals perquè l'APT es mudi. No sabem si darrere d'aquest estat de conservació i diagnòstic, s'amaguen altres intencions o objectius. Tots recordem que, temps enrere, va sortir la possibilitat de construir un hotel en aquest indret, fet que per la crisi està, com a mínim de moment, ajornant aquesta possible inversió. En qualsevol cas, si finalment s'enderroca l'edifici, l'Estat és qui ha de lliurar els terrenys, mitjançant un consell de ministres haurà de desafectar l'espai com a zona portuària, ja que és el propietari del terreny».

Finalitzava el meu escrit «en resum, personalment crec que és un edifici a salvar, ja que no crec que el seu estat sigui de ruïna, per tant el seu ús passa per una banda aprofitar les sales d'actes i d'exposicions, i per un altre costat es pot habilitar com a museu, biblioteca, oficines per a entitats o despatxos professionals, entre altres». Doncs bé, ara el Port encara la recta final en la renovació de la seva façana marítima. Està previst que a finals de l'estiu torni l'activitat després de ser rehabilitat completament. Ara s'instal·laran els serveis tècnics i administratius de Salvament Marítim, l'àrea de senyals marítims de l'APT, les sales operatives de Capitania Marítima i la Direcció d'Operacions Portuàries, entre altres. També està previst que la seu institucional torni al nou edifici, que disposarà de sales polivalents per a l'organització de conferències i d'esdeveniments. Dues plantes es llogaren per oficines i despatxos professionals.

Amb una inversió de 4,7 milions d'euros, el Port ha realitzat una posada a punt per transformar tot l'entorn del Serrallo i el Passeig Marítim. Un espai privilegiat que reforça la unió de la ciutat amb el mar Mediterrani, amb les actuacions de la rehabilitació del Pòsit, l'espai cultural del Moll de Costa, la renovació dels rafals i refugis del Moll de Costa, la zona esportiva i de lleure de l'anomenat km. 0. Tampoc podem oblidar-nos de la passarel·la per donar la resposta a la demanda històrica de la ciutat, per apropar-nos des de la Rambla a la platja i al passeig. Hem de congratular-nos que el patiment, durant una temporada llarga, de l'arquitecte tarragoní Josep Maria Garreta, ha passat a la història. Aviat podrem gaudir novament d'unes instal·lacions de primera línia i continuarem visualitzant aquesta icona arquitectònica tan singular del skyline de la ciutat, des del balcó del Mediterrani, el nostre «tocar ferro» modernista.

tracking