Diari Més

Creado:

Actualizado:

La partida de 200.000 euros, prevista en els PGE que l’executiu de Pedro Sánchez presentava el passat mes d’octubre, per a la recuperació de l’antiga línia ferroviària entre Reus i Roda de Berà per al trànsit de mercaderies possibilita que el projecte llargament reivindicat pel territori sigui una realitat, encara que sigui a mig/llarg termini, originant que els combois deixin de passar per la façana litoral. S’ha de recordar que l’aprovació d’aquesta partida és el resultat de la tasca que va realitzar Fèlix Alonso, quan era diputat al Congrés, presentant i negociant una esmena en els Pressupostos fallits el 2019.

D’alguna manera, queda en evidència la provisionalitat, cosa que sempre ha reivindicat Alternativa Altafulla, del tercer fil que construeix el Ministeri de Foment entre Tarragona i Castellbisbal per al trànsit de mercaderies. En l’actualitat, encara perdura un debat antiquat on es discrepa l’ús d’aquest traçat. D’una banda, hi ha els partidaris, entre ells l’actual govern de l’Ajuntament d’Altafulla que pensa que el traçat hauria de convertir-se en via verda, per rellançar el “potencial turístic de la zona”. És important explicar la impossibilitat de crear una via verda, en tot el seu traçat, per diverses raons. Primer, entre Roda i la Pobla de Montornès el traçat actualment està ocupat per l’antic ramal de l’Intercanviador de Roda per al tren d’alta velocitat.

Segon, entre el Catllar i la Secuita el traçat no existeix donat la proximitat a l’estació de Camp de Tarragona i, finalment, entre Puigdelfí i Reus és el tram que està obert, ja que es dóna cobertura a la indústria química. No obstant això, actualment hi ha una gran varietat de camins i rutes senyalitzades que transcorren paral·lelament pel traçat ferroviari que poden realitzar-se a peu o en bicicleta i així poder gaudir de l’entorn.

I d’altra banda, hi ha els partidaris, entre ells AA, que defensa la reobertura de la línia pels desviaments de trens de mercaderies per diversos motius. Com hem esmentat anteriorment, evitar el pas de mercaderies perilloses pel nucli de les ciutats. Aquesta alternativa garanteix la seguretat en el trajecte, ja que circula des de les zones industrials de l’oest de Tarragona cap a Reus, on envolta la ciutat per l’est i es dirigeix al polígon petroquímic nord.

Un segon motiu és alliberar la línia de la costa de Tarragona a Torredembarra i així no perjudicar el possible soterrament de les vies al seu pas per la ciutat, millorar la façana marítima de Tarragona i alliberar l’accés a les platges. La inversió en una alternativa sobre aquest recorregut endarreriria encara més un possible projecte de què es parla des de fa dècades.

Promocionaria d’aquesta manera també el turisme. A més, milloraria la freqüència del transport de viatgers de rodalies de Barcelona i mitja distància que circulen des de Barcelona-Sants, Sitges, Vilanova, Sant Vicenç, Torredembarra, Altafulla i Tarragona. I finalment, aportaria una alternativa a una possible fallida en la línia en el seu trajecte des de Tarragona fins a Sant Vicenç que deixaria inoperatives totes les circulacions a la direcció Barcelona-València. En qualsevol cas, els PGE aportaran unes millores d’infraestructures en el territori que ha estat el fruit de la feina incansable que ha realitzat, tots aquests últims anys, Fèlix Alonso i, per això, des d’AA seguirem treballant per millorar la mobilitat de la ciutadania així com de la seva seguretat.

tracking