Diari Més

Carta Dominical

La pastoral del lleure es reinventa

Vicari episcopal

Creado:

Actualizado:

Som molts els que valorem la importància educativa de les activitats que organitzen les entitats de lleure infantil i juvenil a l’estiu.

Aquest estiu, però, aquestes activitats han vist perillar greument la seva subsistència, ja que les mesures imposades per l’Administració per evitar nous contagis a causa de la pandèmia de la covid-19 han provocat que molts esplais, agrupaments i parròquies es plantegessin seriosament si era viable fer colònies, casals o campaments en aquestes condicions.

Els grups han de ser reduïts (un màxim de deu infants amb el seu monitor, sempre el mateix i sense la possibilitat de barrejar-se amb altres infants d’altres grups), les activitats han de garantir la distància de seguretat i evitar al màxim el contacte físic entre els participants, els torns de piscina han de ser alterns per a cada grup i després de cada ús s’han de desinfectar les instal·lacions. També cal desinfectar el material que es faci servir i no es pot compartir entre membres de grups diferents. Els torns de menjador han de ser també en petit grup i les nits màgiques de colònies o campaments anant d’habitació en habitació (o de tenda en tenda) s’han convertit en nits compartides amb el mateix grup de tot el dia per assegurar la traçabilitat en el cas que hi hagués algun símptoma compatible amb l’esmentada malaltia (cosa ben provable, ja que tots sabem que alguns, quan s’enyoren, tenen mal de cap, mal de panxa o fins i tot alguna dècima de febre…).

Davant d’aquest panorama el més senzill era pensar que aquest estiu no hi hauria ni campaments, ni colònies, ni casals d’estiu, però… no, de cap manera! Els nostres caps i monitors són d’allò més creatius i efectius alhora i, abans d’anul·lar una activitat tan valuosa i que marca tant el creixement dels nostres infants i joves, estan disposats a adaptar-se a qualsevol circumstància, inventar-se noves estratègies i invertir molt més del seu preuat temps per poder organitzar unes activitats del tot segures i sense perdre en cap moment la qualitat educativa.

Val a dir que molts d’aquests monitors i caps són estudiants que, en lloc de passar-se l’estiu tranquil·lament gaudint del merescut descans després d’un intens curs acadèmic, prefereixen aventurar-se a organitzar activitats de lleure assumint moltíssima feina i, també, responsabilitat. Altres són joves que ja estan en el món laboral i crec que encara té més mèrit que vulguin dedicar les seves vacances (també ben merescudes) a aquest tipus d’activitats que, en la majoria dels casos, no suposen cap mena de retribució econòmica.

Mirant-los a ells i elles, i essent conscient del sobreesforç que ha suposat organitzar aquestes activitats en aquestes circumstàncies, em trec el barret i aplaudeixo la seva entrega i esforç.

Serveixi aquesta Carta Dominical per lloar la seva tasca i agrair tantes hores de feina i dedicació al desenvolupament integral dels nostres infants i joves.

Sempre a punt!

tracking