Diari Més

Creado:

Actualizado:

Des del dijous 26 de setembre al diumenge 29 he viscut intensament el món creatiu de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol en la ciutat de Sant Joan Despí/SJD, en el seu Centre Jujol-Can Negre. Els tarragonins hem de reconèixer l’impuls que SJD, encapçalat per l’alcalde socialista Antoni Poveda i el treball logístic de Carles Español, realitzen vers a tota l’obra polièdrica jujoliana. Tarragona prioritza el seu conjunt patrimonial de la humanitat romà. El 26/09 es presentava el magnífic llibre editat per Triangle Postals Gaudí & Jujol, que per cert ja s’havia presentat al COAC demarcació de Tarragona i seguidament s’inaugura l’exposició «Mauetes crítiques. Jujol i la modernitat», realitzades pels alumnes de final de la llicenciatura d’arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya Barcelona School of Architectura/UIC. Mostra que potser la veurem a la seu del COAC Tarragona, amb el suport de la Fundació Trencadís, ja que és una mostra en la qual l’estudiant intueix els recursos necessaris per entendre l’obra arquitectònica. De les sis maquetes, dues eren de la Cases Ximenis i Bofarull, situades a Tarragona i Els Pallaresos, respectivament.

Dijous i divendres vam gaudir de les Jornades Internacionals, a l’entorn de l’arquitecte Jujol, amb l’esperit d’«animar les pedres i posar la vida», lema que l’arquitecte i professor de la UIC, Guillem Carabí Bescós, director de les jornades va comentar a l’inici d’aquest esdeveniment. Apel·la a les pedres de l’arquivolta de la porta de la façana gòtica de la Catedral de Tarragona, l’encunya l’arquitecte mentre descriu, l’any 1946, el pas de la processó dels Penitents quan marxa per davant de la porta. Les pedres assoleixin la vida és la verbalització d’allò que Jujol veu en aquell precís moment: una manifestació plàstica protagonitzada pels colors vermellosos dels marbres de la façana, barrejats amb la lluentor dels uniformes dels soldats en processó i de les torxes en flames dels penitents.

Al llarg dels dies 27-28/09 es van anar succeint les intervencions de M. Àngels Fondevila/Museïtzació de Jujol, Anna Pujadas/Jujol i l’esperit de Carnaval, Rowan Moore/Taking Architecvture for a Walk, Mireis Freixa/L’obra de Josep Ma. Jujol, dins l’estela del gaudinisme; Diego A. Rodriguerz Solano/Mirada y desplazamiento: algunes reflexiones sobre el proceso creativo de Jujol, Toshiaki Tange/Entre Jujol y Gaudí; Aruro Frediani/Des de la tribuna de la Casa Planells i Roger Miralles/Jujol i el diable, aquest dos darrers, per cert, director i cap d’estudis actual de l’Escola d’Arquitectura de la URV. Finalitzaven les jornades amb una taula rodona amb representants dels gabinets d’arquitectura VORA barcelonés, NUA tarragoní amb Arnau Tiñena i Tomàs Lòpez, dissenyador i interiorista, format a l’escola EINA i professor actualment d’ELISAVA.

Tot plegat finalitzava al Camp de Tarragona, visitant el Teatre Metropol, la Casa Bofarull dels Pallaresos i l’Església del Sagrat Cor de Vistabella. Aquesta visita a tres peces fonamentals de l’anomenat Territori Jujol/TJ, que recentment el professor Roger Miralles ha implantat a casa nostra posava punt final com fermall d’or. També tenim a casa nostra el santuari dedicat a la moreneta a Montferri, la capella de Mas Carreras a Roda de Berà, tot el patrimoni jujolià de Gremi de Pagesos, las ermites del Roser a Vallmoll i la del Loreto a Renau, entre altres demostracions de l’esperit i petjada de l’encara molt desconegut arquitecte Josep Maria Jujol.

tracking