Diari Més

Tribuna

Ho hem de fer pel futur dels nostres fills i filles

Portaveu del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Reus

Creado:

Actualizado:

«Hi havia una vegada, una ciutat anomenada Ciutat Escombraria. Era un lloc on la gent no sabia què fer amb les escombraries i les llençaven al carrer. Aviat tot va quedar cobert per les escombraries i els escombriaires no les podien recollir totes i mantenir-ho tot net. Ja no hi havia espais per jugar, tot feia mala olor, els ocellets no visitaven la ciutat i la gent començava a posar-se trista i a emmalaltir». Així comença el conte «La màgia de reciclar», que es treballa al cicle mitjà de primària per conscienciar els nens i nenes de l’important que és reciclar per a un futur sostenible.

Convençuts que encara hi ha molt a fer i de la necessitat de millorar els índexs de recollida selectiva i la gestió dels residus a casa nostra, al ple del 19 de juliol vam demanar al govern les dades actuals de reciclatge a la ciutat. Ens temíem males notícies i les xifres ens ho van confirmar: Reus és el segon municipi de la comarca que menys recicla. Només el 30 per cent de la brossa generada pels reusencs i reusenques se separa per reciclar. De les 47.000 tones de residus que van generar-se l’any 2018, tant sols 14.118 van ser de recollida selectiva.

La xifra situa la nostra ciutat 12 punts per sota de la mitjana catalana i molt lluny de l’objectiu marcat per la Unió Europea, que demana que al 2020 es recicli la meitat de la brossa generada. És evident doncs que l’Ajuntament ha de destinar recursos, de manera urgent, que facin viable complir amb aquest objectiu, que augmentarà fins al 70% de cara al 2030.

Per això, reclamem al govern municipal un pla de xoc per conscienciar la població, apostant per la figura de l’educador ambiental, però també una replanificació de la ubicació dels contenidors de les diferents fraccions per tal que estiguin repartits per tota la ciutat de manera homogènia i a l’abast de tota la ciutadania. En aquest sentit, al PSC hem rebut la preocupació de veïns i veïnes sobretot del centre i de la zona est de la ciutat que no poden reciclar perquè, o bé no disposen de contenidors a prop de casa, o bé els que tenen sempre estan plens. I això, en molts casos provoca que hi hagi persones que, tot i haver separat la brossa a casa, l’acaben llençant a un mateix lloc.

D’altra banda, la nova licitació del servei de neteja viària i recollida d’escombraries pot ser una oportunitat d’or perquè es contemplin estímuls per fer campanyes de separació de la brossa per part de les empreses que optin a realitzar el servei. Una reducció de la taxa d’escombraries, és a dir, pagar menys si recicles, també pot ser un incentiu perquè la ciutadania recicli més i millor.

En clau econòmica, estem exposats a una important sanció de la Unió Europea si no som capaços d’assumir el repte que ens han marcat des de Brussel·les. Però, a més, ens gastem molts més diners dels que caldria en la gestió de residus. Només aquest 2019, l’eliminació del rebuig ens va costar 1,9 milions d’euros.

Però no només hem de revertir la situació per una qüestió econòmica. Es tracta del futur del nostre planeta, que reclama canvis dràstics per frenar la degradació a la que es veu abocat. No hem tocat sostre i l‘actitud conformista del govern fa feredat. A Reus, el 2010 separàvem més que ara. I al conjunt de Catalunya, hi ha moltes ciutats que ja han superat l’objectiu del 50%: Amposta, Cervera, Falset, Gandesa, Girona, Moià, Montblanc, Olot, Santa Coloma, La Seu d’Urgell, Sort, Vic. L’objectiu és del tot assumible si un govern s’ho creu i treballa per aquest objectiu.

Ens calen ciutats més sostenibles i Reus ha de fer una aposta valenta i decidida en aquesta línia. Perquè la nostra mai no s’assembli a la ciutat del conte. Ho hem de fer per a tots i totes. Però, sobretot, pel futur dels nostres fills i filles.

tracking