Diari Més

Tribuna

Respecta o respecta'm?

Periodista i consellera socialista a Tarragona

Creado:

Actualizado:

Si una cosa funciona, ha estat referent en l’àmbit internacional i molts ajuntaments l’han adoptat com a pròpia, per què canviar-la? Aquesta és la gran pregunta que molts ens fem davant la inexplicable decisió del nou govern municipal de Tarragona de modificar a pitjor la campanya contra les conductes sexistes i qualsevol tipus de violència sexual que es va iniciar el 2016 amb l’impuls per l’enyorada consellera Ana Santos.

Respecta’m era un projecte pioner, que va néixer a l’Ajuntament de Tarragona per tal de prevenir abusos masclistes i lgtbi-fòbics als espais d’oci i festius. Lamentablement són conductes sovint quotidianes difícils d’identificar, ja que moltes vegades formen part de la cultura, costums i tradicions. Es lluitava contra pràctiques acceptades socialment, amb una línia de treball estable i continuada per tal de crear consciència i canviar la mirada del jovent, dels professionals i de la ciutadania en els diferents àmbits i contextos socials: educatiu, lleure, laboral, sanitari, esportiu, publicitari, etc. I fins ara s’havia aconseguit assolint fins i tot un gran ressò internacional amb els Jocs Mediterranis i fent que ciutats europees com Avinyó ens agafessin com a referent directe.

Ara, el nou govern ha decidit treure l’eme i ho ha convertit en Respecta, amb l’excusa que no només sigui per dones, cosa ja estava superada perquè la campanya havia evolucionat també cap a la protecció dels col·lectius LGTBI, només cal veure els continguts de l’obra de teatre Max in Love que es du a terme cada any. L’excusa és encara més surrealista, perquè no he deixat de llegir en xarxes, per part de gent de l’entorn de l’actual Govern d’ERC i En Comú Podem, que cal treure la M perquè aquesta lletra es refereix a les dones. Estimats senyors i senyores, dones, en català comença per D i l’eme a la campanya es refereix a «mi» respecta’m «a mi». En fi.

Sigi com sigui, s’ha pres la decisió sense tenir ni tan sols el material per repartir a les carpes dels voluntaris de Nits Q, el comando creat durant el govern socialista per donar suport a la campanya Respecta’m (entre altres campanyes). I tot i que només és d’una lletra, han diluït totalment l’objectiu donat peu a confusions en la cartelleria de la festa de Santa Tecla. Han posat el Respecta contra el micromasclisme al costat de Respecte als veïns en la publicitat institucional de l’Ajuntament a la façana de la plaça de la Font. El que més em dol és que ho hagi fet una consellera que es defineix com a feminista, la representant de Comuns, Carla Aguilar. I sobretot que l’ànim sigui només destruir quelcom que funciona simplement per esborrar la memòria de la feina feta per Ana Santos i el Govern Ballesteros.

Tot plegat molt trist. Tarragona és una capital de província, que mereix un govern preparat i amb criteri. Si les primeres decisions són aquestes, preparem-nos pel pitjor.

tracking