Diari Més

Als quatre vents

Misericòrdia, més necessària que mai

Arquebisbe de Tarragona

Creado:

Actualizado:

L’any 2000 sant Joan Pau II va canonitzar Faustina Kowalska, polonesa com ell, i durant la cerimònia va declarar que cada segon diumenge de Pasqua se celebraria a tota l’Església el Diumenge de la Divina Misericòrdia. Aquest diumenge celebrem, doncs, aquesta festa que, malgrat ser tan recent, ha estès per tot el món una devoció cada vegada més ferma a la misericòrdia de Déu.

El 1967, el llavors cardenal de Cracòvia Karol Wojtyla va presidir la sessió solemne que va posar punt final al procés diocesà per recopilar tots els testimonis sobre la vida de sor Faustina. Les actes van ser enviades a Roma perquè s’obrís el procés de beatificació. I va voler el destí que fos el mateix Wojtyla qui, convertit en Papa, beatifiqués la monja l’any 1993 i la canonitzés l’any 2000, precisament en el segon Diumenge de Pasqua.

En la seva homilia el Papa es va referir així a la seva compatriota: «I tu, Faustina, do de Déu en el nostre temps, do de la terra de Polònia a tota l’Església, concedeix-nos percebre la profunditat de la misericòrdia divina, ajuda’ns a experimentar-la en la nostra vida i a testimoniar-la als nostres germans.»

Sant Joan Pau II havia escrit en la seva segona encíclica titulada Dives in Misericordia: «És convenient ara que tornem la mirada a aquest misteri: ho estan suggerint múltiples experiències de l’Església i de l’home contemporani; ho exigeixen també les invocacions de tants cors humans, amb els seus patiments i esperances, les seves angoixes i expectació.»

Em sembla que en 2019 la necessitat d’acollir-nos a la misericòrdia de Déu és més necessària que mai. A l’Església s’estan vivint moments convulsos que han exigit que el papa Francesc convoqués bisbes de tot el món per a revisar comportaments escandalosos d’alguns sacerdots i altres membres del clergat, en una reunió per a la conversió i el compromís, mirant al passat i al futur.

L’Església és santa per la seva fundació i assistència divines, però està composta per pecadors i, en conseqüència, persones necessitades de perdó. La misericòrdia de Déu ve al nostre encontre i evita que el nostre immens dolor desemboqui en la frustració o la desesperació.

En algunes de les revelacions que va tenir santa Faustina Kowalska, va sentir que Jesucrist li deia que li feia més mal la falta de confiança en la seva misericòrdia que els pecats, els quals són ocasió de guanyar en humilitat i esperança en Déu. No ens cansem d’acudir al cor de Jesús repetint l’oració de la Coroneta de la Misericòrdia: «Per la seva dolorosa passió, tingueu pietat de nosaltres i de tot el món.»

tracking