Diari Més

Creado:

Actualizado:

Hola, gamarjoba, marhaba, mavo, ciao... diferents paraules, el mateix sentit: saludar-nos. Un acte quotidià, present a totes les cultures, que ens fa visibles davant l’altre i amb l’altre. Ens permet formar part del col·lectiu.

Arribar a un país implica conèixer els seus codis, els seus costums. I una via essencial és la llengua. Poder saludar a l’altre i que aquest entengui el que estic dient, i que jo pugui entendre el que em diu és la clau del procés comunicatiu. I aquest és bàsic per a comprendre’ns com a persones que formem part d’una comunitat.

Amb aquest objectiu: formar part de la comunitat des de la comprensió i coneixement mutu i gràcies a que s’ha obtingut finançament per part de la Generalitat de Catalunya, Càritas Diocesana de Tarragona ha iniciat un curs de castellà per a dones immigrants. Dones que arriben del Marroc, Nigèria, Guinea, Egipte, Geòrgia, Itàlia i Brasil. Dones que han viatjat buscant un futur millor per elles i les seves famílies. Dones que cada dia superen reptes quotidians com anar a comprar, visitar el metge, fer el seguiment escolar dels infants o buscar feina. Reptes perquè estan aprenent nous codis, noves maneres de fer. I per a superar-los cal comunicar-se coneixent les llengües d’aquí, en aquest cas el castellà i en altres, el català.

Cada dia, de dilluns a divendres, assisteixen a dues hores de classe. Conjuntament, es construeix un espai de confiança i intercanvi, que permet a cadascú avançar des del seu punt de partida. Moments de vocabulari, de gramàtica, de lecto-escriptura... combinats amb converses plenes d’intercanvis culturals, amb jocs que aporten pràctica des de la distensió. En pocs dies s’ha format un grup on la motivació per aprendre, la capacitat de col·laboració, l’atenció i la fluïdesa en la relació potencien un aprenentatge significatiu i progressiu. L’equip de Càritas present en aquest projecte, voluntaris i personal contractat, especialista en àmbits educatius i socials, ens sumem a aquest repte de superació personal, des de l’acompanyament, facilitar les eines necessàries i l’enriquiment que suposa aquest intercanvi cultural, perquè cadascú pugui ser vitalment autònom i pugui exercir plenament els seus drets ciutadans. Però continuem necessitant voluntaris: apunta’t a voluntariat@caritasdtarragona.cat.

tracking