Diari Més

Tribuna

Les colònies de gats a Tarragona

Regidor d’ERC-MES-MDC de l’Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Roma ha esdevingut un referent de la gestió de les colònies de gats. Allí es coneix com la gattara a la persona que alimenta i té cura dels gats. La cèlebre actriu Anna Magnani era una il·lustre gattara, i va donar rellevància en el seu moment a aquesta activitat. Ara a Roma la gattara ha esdevingut ecogattara, perquè segueix un decàleg de bones pràctiques que l’Ajuntament romà ha establert per la cura i alimentació de les colònies de gats. Pràctiques que van des del subministrament d’aliments secs, fins a l’esterilització.

L’exemple romà ens convida a reflexionar de com cal gestionar correctament una colònia de gats. La coordinació de diferents serveis municipals, que van des de via pública fins medi ambient o la policia municipal, és imprescindible. Alhora les associacions que, voluntàriament, volen contribuir en les tasques de manteniment i desenvolupament de la colònia, són fonamentals per fer bé les coses.

La gran majoria de les colònies de gats són alimentades per ciutadans que de bona fe donen a menjar als gats, sovint gats abandonats. Malauradament aquesta alimentació no es fa, moltes vegades, garantint la salubritat pel gat i pels veïns i se’ls acaba deixant menjar a terra, sigui pinso o restes de menjar orgànic.

Les associacions de protecció animal conscienciades realitzen una gran tasca, ajudant a formar els alimentadors, esclarint conceptes relacionats amb el comportament higiènic, la interacció amb els gats, el tipus de menjar o els procediments d’alimentació.

També les associacions fan tasques de mediació amb altres veïns i inverteixen una gran quantitat de recursos propis en la salut de la colònia, tant en l’esterilització com en la medicació dels animals, en el cas que estiguin malalts, ferits, etc.

La confiança i col·laboració entre Ajuntament i entitats animalistes que vetllen per les colònies de gats ferals ha de ser la base per assolir uns resultats òptims. L’Ajuntament, com a màxim responsable de la gestió de les colònies, ha de disposar de totes les dades que puguin aportar les entitats. Alhora, les entitats que voluntàriament gestionen les colònies han de tenir la seguretat que l’Ajuntament els acompanya en la seva tasca.

Un Ajuntament al costat de les associacions és la garantia d’una gestió ètica i responsable de les colònies de gats.

tracking