Diari Més

Creado:

Actualizado:

Quan s’activi el nou corredor Vandellòs-Tarragona la ciutat afrontarà un nou repte ferroviari com és l’exclusió del transport de mercaderies per la ciutat i el litoral, limitant el període de provisionalitat del tercer fil i executar la solució definitiva per l’interior. Aquesta nova variant, inicialment en ample ibèric significarà que: 1. L’Euromed es desviarà per Perafort; 2. Es tancaran les estacions de Salou, Cambrils, Mont-roig i l’Hospitalet de l’Infant, amb més de 675.000 usuaris per any afectats i 3. El manteniment dels regionals i mercaderies per l’estació urbana de Tarragona.

Per la costa s’està implantant el tercer fil, és a dir, ara tenim un ample mixt, el convencional/ibèric de 1668 mm. i l’europeu/estàndard de 1435 mm. Amb el canvi d’ample s’aprofita tot: travesses, carrils, senyalització i electrificació. Tot això significarà que aquest any 2019 tindrem el canvi d’ample entre Castelló i el nus de Vila-seca, fins a Barcelona Sants, i la dotació d’ample mixt a les dues vies entre Vila-seca, Tarragona Sant Vicenç de Calders i Castellbisbal. També hi haurà l’ample europeu entre el Camp de Tarragona i l’estació de Lleida Pirineus. A més Tarragona es convertirà en la primera capital del Corredor Mediterrani-Algesires, Cartagena, Múrcia, Alacant, València, Castelló, Camp de Tarragona, Barcelona, sense estació urbana de llarg recorregut. A la vegada, seria la primera ciutat que no connectaria els seus trens Euromed/Talgo amb el sistema de rodalies.

No es poden deixar de banda les línies de mercaderies. La importància que té l’activitat industrial del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i del Port en aquest territori fa necessària la connexió dels principals pols en ample estàndard europeu, així com la planificació i programació d’una variant interior de mercaderies, aprofitant trams des de la línia Reus-Roda juntament amb les variants de Roda, Reus i Vila-seca i el nou accés al port. Els objectius són: 1. A curt termini és connectar els principals pols de mercaderies en ample estàndard europeu, amb les següents actuacions: Castelló-Nus de Vila-seca; Vila-seca amb Reus i Castellbisbal; Reus-Polígon nord i 2. A llarg termini, es tracta de garantir un increment del volum de mercaderies transportades evitant el pas per les principals poblacions, i millorant la connexió del port, amb les actuacions previstes següents: Noves variants, la interior i la connexió al port; Variants de Reus, Vila-seca i Roda de Berà i un ample estàndard europeu Roda- Sant Vicenç de Calders.

S’hauria d’activar la rehabilitació parcial de l’antiga línia ferroviària Perafort-Roda, per encaminar les mercaderies del Corredor i del Port i per no interferir el trànsit amb la línia de la costa, que és molt més urbana amb habitatges, càmpings i platges. També s’han de fer els enllaços del Port i les químiques amb la nova variant Vandellòs-Perafort, per tal de garantir les connexions en amplada UIC. Els arguments per l’acceleració de la solució definitiva per l’interior, són que es trobem amb la incongruència de la planificació del transport ferroviari: 1. Els passatgers per fora de la ciutat i les mercaderies pels nuclis urbans, afectant tot plegat a la imatge turística, entre altres coses; 2. Les mercaderies perilloses poden provocar accidents en nuclis urbans i la probabilitat de generar núvols tòxics i 3. L’amfiteatre romà també pot quedar afectat per les vibracions de trens pesants, afectant d’una manera directa al turisme i el comerç vinculat, a més podria provocar la possible retirada de la declaració de Patrimoni de la Humanitat.

tracking