Diari Més

Creado:

Actualizado:

A la darrera reunió del senat tarragoní vam conèixer els detalls del projecte Rambla Science, presentat pel conseller d’Ensenyament Francesc Roca. Amb aquest projecte hi ha dos objectius fonamentals: 1. Donar una utilitat «de ciutat» i amb impacte a l’edifici del Banc d’Espanya, que sense renunciar a la projecció nacional i internacional, sigui un referent a la Catalunya Sud i que contribueixi a la vitalització del centre la ciutat i 2. Apropar la ciència a la ciutadania de la 4a Universitat espanyola en recerca i d’Instituts de recerca de primer nivell.

Aquest edifici, amb 2.800 metres quadrats i que es desenvolupa en tres plantes, que data de l’any 1928, que va projectar l’arquitecte Juan de Zavala Lafora i que està catalogat com un Bé Cultural d’Interès Local/BCIL. És de caràcter eclèctic, tant les finestres com el tractament de la planta baixa en el seu revestiment. Cal destacar les columnes jòniques sobreposades a la façana principal, que pretenen donar la imatge de poder estatal com era freqüent durant els anys de la República. Els finestrals i les portes amb arcs de mig punt a la planta baixa, recullen el fanalisme del porxo com a element relacionat amb l’escala de vianants. Té columnes i capitells clàssics. També cal dir que en el coronament no tenim el frontó convencional; en canvi, sí que existeix un fris en què es llegeix el nom de l’entitat. La part superior té una cornisa i un escut a l’eix de la façana. Sens dubte, el Banc d’Espanya és un edifici emblemàtic de la Rambla Nova, el qual té una arquitectura rica i elaborada molt representativa de l’arquitectura monumental del segle XX.

En la memòria del projecte es descriuen els treballs de rehabilitació i adaptació per adaptar-lo a les necessitats de museïtzació i de comunicació i transferència de ciència, Els eixos queden reflectits en tres continguts:

1. Comunicació de la ciència;

2. Transferència dels resultats de la recerca i 3. Activitats dirigides a infants i adults.

Es proposaran actives interactives i participatives per a escoles i instituts de secundària, Antena del Coneixement de la URV, Aules de la Gent Gran. Tot està pensat perquè sigui un espai molt dinàmic, actiu i obert, tot plegat per apropar la ciència a la ciutadania.

Tres fortaleses enriqueixen aquesta dèria: 1. La suma de la URV, els Instituts, la ciutat, la regió CATSUD;

2. Continguts diversos com són l’enginyeria, la química, la nutrició, les ciències socials, la història i l’arqueologia

i 3. La localització i un edifici emblemàtic.

Rambla Science està sota la tutela de la URV, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social/IPHES, l’Institut Català d’Investigació Química/ICIQ, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica/ICAC i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili/IISPV, que donen tota la garantia que arribi a bon port el projecte. També col·laboren l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura/UNESCO i la Càtedra UNESCO pel Dret a l’habitatge de la URV, que dirigeix el professor Sergio Nasarre. El finançament serà a través de la convocatòria Eix 6 Feder. El recorregut és/serà complexa, feixuc, però les línies estan ben marcades.

tracking