Diari Més

Tribuna

Compromís amb els infants i els seus drets

Alcalde de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Les celebracions sempre són una oportunitat per reflexionar i revisar, per fer autoavaluació de com estem i per reimpulsar aquelles polítiques que són apostes clares de ciutat des de fa temps. Precisament aquest mes de novembre tenim dues efemèrides molt importants i que ens han d’interpel•lar a totes i tots.

El 20 de novembre, Dia de la Convenció dels Drets dels Infants, serveix per recordar arreu del món els drets dels infants, conèixer-los i viure’ls; i el dia 30 de novembre, dia de la Ciutat Educadora, per posar en valor l’educació formal, no formal i informal.

La Convenció sobre els drets dels infants de Nacions Unides de 1989 és el tractat més ratificat de la història, amb més de 193 estats. Però el dia universal dels drets de l’infant segueix sent un dia important per recordar que, malgrat la gran quantitat d’estats que estan adherits, encara hi ha nens i nenes que no els gaudeixen. Recordem que dels col•lectius més vulnerables, els infants són els que menys han avançat ja que se segueixen enfrontant amb un món desigual i que els condemna de per vida. A Espanya, Unicef ens diu que les altes taxes de risc de pobresa infantil arriben al 30,5%.

Aquesta convenció obliga tots els membres de la nostra societat a desenvolupar un paper clau en el benestar de la infància que es resumeixen en quatre principis bàsics: la no discriminació; la defensa del millor interès de l’infant; el dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament i el respecte a les opinions dels infants.

L’agenda 2030 de les Nacions Unides amb els objectius de desenvolupament sostenible incorpora la perspectiva de drets de la infància i aquesta és una nova oportunitat. És per això, que UNICEF posa èmfasi en l’aplicació per part dels governs dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en els apartats que tenen més impacte directe sobre la infància.

Des de l’Ajuntament de Tarragona ens hi sumem amb diverses accions concretes:

• augmentem la inversió educativa des d’un enfocament inclusiu i d’equitat amb nous projectes que acompanyen a projectes educatius de centre.

• estem desenvolupant un pla estratègic per a minimitzar la segregació escolar.

• apostem per l’etapa de 0 a 3 anys ampliant places i seguint amb la tarificació social.

• apostem per treballar amb les comunitats escolars per a la seguretat, la millora dels centres educatius i l’oferta d’activitats extraescolars de qualitat i a l’abast.

• apostem per la participació infantil.

• treballem per la prevenció de l’assetjament i la violència.

• treballem per l’atenció especial pels infants amb necessitats educatives especials i tots els nens i nenes nouvinguts per diferents causes.

• treballem per promoure estils de vida saludables a les escoles.

• oferim, des de fa ja 10 anys, la Targeta de Transport Escolar de 4 a 16 anys gratuïta

• oferim ajuts socials als infants i les famílies pels serveis i recursos bàsics, oferim plans de lleure i activitats d’oci a l’estiu, etc...

La llista seria llarga i sabem que sempre es pot fer més però ser Ciutat Educadora ens ha de portar a un procés compartit per avançar en la construcció d’una ciutat més educadora. Cal avaluar l’actual model i veure com integrar millor la teoria i la pràctica amb l’objectiu que tot el que hi ha a la ciutat eduqui i, a la vegada, hi hagi un retorn de transformació per part del subjecte del que la ciutat li ha aportat.

D’altra banda, ser Ciutat Amiga de la Infància diu molt de Tarragona. Aquest és un reconeixement que avala que la nostra ciutat està en un camí on es duen a terme polítiques per a la infància i amb la infància. Aquesta és una distinció que ens ha ajudat a fer nous plantejaments, com la necessitat de la creació d’una conselleria específica que ara està en debat.

Seguint la línia de compromisos que Ciutats Educadores proposa pel dia 30 de novembre, vull reafirmar amb el meu compromís personal de seguir comprometent-me amb els infants de la nostra ciutat i, alhora, convidar a tot el consistori i a tota la ciutadania a expressar també el seu compromís de ciutat educadora. Així doncs, amb aquesta idea de compromisos personals i col•lectius, em comprometo pels infants i els seus drets per a que Tarragona continuï sent Ciutat Educadora i Amiga de la Infància.

tracking