Diari Més

Tribuna

Recuperar i cohesionar Tarragona

Regidor d’ERC-MES a l’Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

Mentre la ciutadania posa sobre la taula els problemes més urgents -brutícia, inseguretat, desertització comercial...- i els responsables polítics els mirem de resoldre, algunes de les causes que estan en l’origen d’aquests problemes avancen silenciosament sense que hi posem ni la mirada ni el remei. Els programes perquè la ciutat funcionin en serveis socials, neteja, mobilitat, turisme o comerç -el software- són molt importants, però és absurd gastar-se els quartos en comprar-los si resulta que tenim l’arquitectura -el hardware- tan antiquada, malmesa i mal dissenyada que els programes no hi funcionen.

Tarragona té dos mals estructurals que afecten profundament la nostra vida quotidiana: la degradació de la ciutat envellida i la fragmentació en nuclis urbans mal lligats. La degradació urbana es refereix a l’empobriment de les cases, les places i els carrers. I això repercuteix en l’habitatge, la seguretat i el comerç, entre d’altres. És el mal de molts Barris que estan abandonats tant a Ponent, Nord i Llevant, com hem anat denunciant. I és un mal molt punyent al Centre (Part Alta, Eixamples i Part Baixa), on les conseqüències van més enllà del benestar dels mateixos veïns, ja que aquesta Tarragona és punt de trobada de tots i és la que vénen a veure els nostres visitants. Des d’ERC-MES defensem que tots els tarragonins mereixem viure en una ciutat de primera i que ens hauríem de poder sentir orgullosos d’ensenyar-la al món!

El primer repte a futur és posar guapa Tarragona tant al Centre com als Barris. Donar vida a la ciutat vol dir arreglar-la i omplir-la de persones i activitats. Persones residents, transeünts, treballadores, emprenedores i visitants. Exactament per això ens oposem a què s’urbanitzi la Budellera, perquè els seus 15.000 habitants bé hauran de sortir d’alguna banda!

I amb això passem a l’altra gran qüestió, la fragmentació urbanística, fruit del caos urbanístic del segle XX. El problema no és només -o no és tant- tenir la ciutat geogràficament dividida en barris més o menys allunyats. El problema és que els Barris presentin certes llunyanies econòmiques, socials, culturals i d’origen els uns respecte els altres i tots respecte el Centre. És a dir, quan en aquesta dispersió del mapa s’hi consagren les desigualtats socials.

Això no és bo per ningú. En l’àmbit de ciutat, perquè agreuja les desigualtats, dificulta que la gent prosperi d’acord amb els seus mèrits, obstaculitza la mobilitat, complica els processos d’integració social i torpedina un sentiment de pertinença compartit. A escala d’administració, perquè aquesta esdevé més ineficient i costosa en pràcticament tot, per exemple en matèries tan sensibles com la neteja, la mobilitat, l’escolarització amb igualtat d’oportunitats i la prestació de serveis socials. Així s’explica perquè tenim un dels contractes de la brossa més cars. Pagar més impostos i rebre pitjor servei, quin gran negoci!

La bona notícia és que això es pot capgirar i penso que ho revertirem entre tots. El bon urbanisme requereix altes dosis de reflexió i proximitat amb la ciutadania i ha d’estar sempre al servei de la convivència. Per això des d’ERC-MES proposem crear una comissió de treball per la revitalització urbanística de la ciutat i la cohesió del Centre i els Barris de Tarragona, amb la participació de govern, partits, entitats veïnals, associacions comercials i una colla d’experts en la matèria. La recuperació de Tarragona i la seva cohesió són els nostres grans reptes de futur. Ciutat, treballem-los en equip!

tracking