Diari Més

Creado:

Actualizado:

Sembla que darrerament les noves que ens envolten en el dia a dia, exigeixen, ens agradi o no, grans dosis de cultura jurídica si mínimament volen entendre el que està succeint. Certament, les notícies de caràcter dels Tribunals són un fet altament rellevant en molta de la informació que ens arriba, per tant, són els «perits» en el tema qui, dia si i dia també, formen part de totes les Meses de debat a l’hora de donar explicacions sobre tal o qual discussió política que es va publicitant. Certament, mai el pes de la nomenclatura legal hauria estat a la primera línia de la informació dels mitjans com en el moment actual, ja sigui pel que fa al tema de Catalunya, però també pel que respecta a la dinàmica dels partits i els presumptes casos de corrupció, amb totes les seves variables i desgràcies, que exigeixen autèntics entesos en la matèria, si no volem que se’ns escapin qüestions vitals imprescindibles.

Segurament el tema, sempre ha estat així, però el que és inapel·lable és que ara la cosa comporta tantes «matisacions» que si no es compta amb un expert «processal», massa vegades podem no entendre el que passa, el que es jutja i com són les repercussions, en funció de variables legals complexes que només queden determinades pels perits en el tema, jutges, advocats, professors de dret, etc. També es critica, segons com li va a cadascú, que la via emprada per buscar l’opció judicial té els seus perills, doncs la classe política pot deixar de fer la seva feina, quan es complica, en funció d’una opció que pot no tenir costos electorals, almenys a curt termini. Ja sé que el fàcil és posar en dubte al Jutge o fiscal de torn, que en tot cas, d’entrada, ben segur, que fan la seva feina, que podrà és criticada, però que no podem posar en dubte permanent si no volem condicionar tot el que fan els nostres Tribunals, amb perills impensables, reflectits en una inseguretat amb conseqüències de tot ordre per tots. Per tant, no m’apunto a la desqualificació que sembla es vol establir per una part de la nostra societat, per molt que determinades resolucions puguin agradar o no, doncs el que crec vital és tornar la credibilitat a cadascú, independentment de la valoració política puntual. És cert que els Jutges el que fan es aplicar la Llei i, per tant, no podem traslladar-los la «mala» feina d’uns legisladors que a vegades no han treballat bé o les seves mancances han comportat situacions actuals difícils de “digerir” per una part de la societat.

No podem caure en el parany de criminalitzar, obviant que els responsables de determinats fets són uns altres i o els que volem imputar una feina que no és la seva; crec fermament en la independència judicial com un fonament bàsic de qualsevol societat democràtica i, en el seu procediment a l’hora de prendre decisions, per tant, determinades opinions dels darrers temps no són acceptables a no ser que el que es busqui és quelcom aliè a una realitat que és plural i on les minories i majories han de poder dir la seva en cada moment.

El debat electoral no es pot quedar en desqualificar a una part, pressuposant fets que, malgrat tot, no podem acceptar globalment, per tant, esperant que la veu de la política sigui conscient de tot això i torni a ser capaç de diferenciar la justícia de la política, com un fet vital d’aquella divisió de poder innegociable per a tots, si realment volem seguir gaudint de democràcia, malgrat les seves mancances i dificultats, inherents a aquesta.

tracking