Diari Més

Tribuna

Al fil de les ordenances fiscals

Membre de l’executiva local d’Esquerra Republicana de Vendrell

Creado:

Actualizado:

Al fil de les ordenances fiscals proposades pel nostre govern local, he cregut convenient escriure aquest article, perquè no estic en absolut d’acord amb les propostes del nostre govern local, que impliquen fer augmentar l’IBI i la taxa d’escombraries, en un moment en què els ciutadans no estan per pagar més impostos, perquè encara no hem sortit de la crisi. Pel que fa a l’IBI, el primer que caldria destacar, és que ni tan sols el draconià Pla d’ajust, que apliquen des de l’any 2012 per culpa del malbaratament dels fons de l’erari, per membres del PDeCAT i del PSC, contempla, pel 2018 –al quadre de la pàgina 11– un augment del 2%. Aquest quadre diu que haurà de ser d’1,5%. Aquest augment del 0,5 per damunt de les previsions, l’haurà d’explicar el nostre alcalde.

D’altra banda caldria destacar que, en un any en el qual el nostre govern té ingressos extraordinaris provinents de la revisió cadastral i de l’IBI de les autopistes, trobo estrany que ens facin pagar més, perquè si tenen més ingressos. Hauria de, com a mínim, pensar en la gent i no pujar.

D’altra banda està l’increment del 10% de la taxa d’escombraries. Aquest és un augment inacceptable perquè, si estem on estem, és per una manca de polítiques actives de conscienciació als ciutadans de les conseqüències de no reciclar i, d’altra, d’un sistema de recollida que no funciona. El Vendrell necessita aplicar el sistema Porta a Porta per reciclar més i, com a mínim, congelar el rebut de la brossa, però aquí, hi ha una manca de voluntat per part del govern i una empresa público-privada que depèn del consell comarcal que fa una feina que deixa molt a desitjar.

Per tant, penso que és molt necessari que el nostre batlle i el seu equip de govern ens expliquin el perquè d’aquestes pujades, perquè sóc conscient que hi ha una altra forma de fer les coses. Des d’Esquerra Republicana, hem presentat una bateria d’esmenes a les ordenances de 2018 que treballen en tres grans eixos, Famílies, Medi ambient i Comerç. Nosaltres proposem baixar, l’IBI un 1% bonificacions als habitatges que instal·lin equipaments per l’estalvi energètic d’un 30% a un 50%; una altra forma de donar ajudes a les famílies nombroses i un augment dels ingressos mínims per accedir. Pel que fa al comerç presentem propostes per donar impuls a través de bonificacions a l’Impost sobre Instal·lacions construccions i Obres del 50%, o bonificacions del 50% en equips sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric. I perquè no diguin en matèria d’ingressos vull destacar que proposem augmentar l’IBI als pisos buits dels grans tenidors.

tracking