Diari Més

Festa de la Segregació de Salou 2017: recordant l'alcalde Esteve Ferran

Creado:

Actualizado:

Quan Salou es disposa a festejar el 28è aniversari de la seva creació com a nou municipi de Catalunya, em venen a la memòria mil i un records d’aquells dies de tardor de 1990 i de l’esclat de joia que ompliren els carrers de Salou quan, contra pronòstic, arribà un fax que anunciava la creació del municipi de Salou, és a dir, la independència del nucli de Salou respecte de l’antic municipi de Vila-seca i Salou. En l’àmbit més personal, el 30 d’Octubre d’enguany em fa recordar una altra data, per la seva proximitat però també per justícia i pel vincle indissoluble que ha tingut una persona amb el seu poble i amb la festa que celebrem. El 10 de novembre del 2012 es compliran cinc anys que ens va deixar el qui fou primer alcalde de Salou i un dels principals protagonistes d’un “Salou Lliure”, l’alcalde Esteve Ferran i Ribera.

Penso que la figura de l’alcalde Ferran i la seva tasca al capdavant del govern municipal de Salou, no ha estat mai prou recordada ni reconeguda. Primer com a president de la Comissió Gestora, amb una situació de total precarietat, començà a dirigir les primeres passes del nou nat municipi, i després com alcalde transformà profundament i positivament Salou. El fet d’haver tingut l’oportunitat de treballar al seu costat i la confiança amb la qual m’honorà, m’atorga el privilegi de conèixer i recordar perfectament molts episodis dels més de 17 anys en què presidí la corporació municipal. No es tracta ara de fer cap panegíric ni homenatge (ell sempre ho rebutjà), tampoc d’analitzar la seva tasca política, però sí que m’agradaria fer una mica de memòria i recordar que Esteve Ferran donà un fort impuls a Salou amb una gran transformació urbanística, creant tota mena de nous equipaments, impulsant decididament el turisme, i atenent les demandes ciutadanes a través d’entitats, associacions i col·lectius de tota mena que conformen el teixit social. Afegir també la implantació de Port Aventura, superant no poques dificultats i entrebancs.

A través de les entitats organitzadores o a iniciativa municipal, les festes populars, esdeveniments esportius i culturals, trobaren sempre el seu suport. A través del Patronat Municipal de Turisme, Salou es promocionà al món, la qual cosa significà un bon pas endavant per a la ciutat i pels molts comerciants i empresaris que ocupa el sector. Els anys en què Esteve Ferran va regir Salou foren determinants i formen part important de la història de Salou; i encara avui gaudim de totes les iniciatives que el seu govern van impulsar. Reconèixer aquesta tasca considero que és un acte de justícia i una bona reflexió en aquests moments. Crec que pocs dies abans del 5è aniversari de la seva mort, hagués estat oportú i desitjable que aquesta festa de tots hagués pensat en un reconeixement o menció especial a la memòria de la seva transcendental figura, que no hauríem de continuar ignorant si no volem ser còmplices del seu oblit.

tracking