Diari Més

Tribuna

Quantes vegades has comprat per internet i te n'has penedit?

Advocat de Dades i Serveis

Creado:

Actualizado:

Tot i que poder retornar allò que has adquirit per internet, en el cas que pel que sigui el producte no et convenci, és un argument de vendes per atraure compradors i assolir un major volum de vendes, cal saber que amb la llei a la mà el «venedor digital» està obligat a satisfer al «comprador digital» en cas que aquest decideixi retornar el producte. És el que s’anomena dret de desistiment. Així doncs, tot i que en termes generals, la societat sempre va un pas per davant de la legislació, ja fa anys que la Llei General per a la Defensa de Consumidors i Usuaris i el Codi de Consum de Catalunya, per transposició de la Directiva 2005/29/CEE del Parlament Europeu i del Consell, recullen el dret de desistiment per les compres realitzades a distància. És a dir, aquelles realitzades, per exemple, per telèfon, fax o internet. No cal ni dir que les efectuades a través de la xarxa són, amb diferència, les més destacades i les que major creixement estan experimentant i experimentaran. El dret de desistiment o la facultat del consumidor de retornar els productes adquirits pretén, precisament, equiparar els drets de postvenda de les compres a distància amb les que no ho són i per això estableix, en termes generals, 14 dies naturals per a exercir aquest dret i deixar sense efectes el contracte. L’àmbit d’aplicació del dret de desistiment no és absolut i la normativa limita la seva aplicació, ja que en determinats casos, per la naturalesa dels productes o serveis que s’adquireixen, no s’hi preveu l’aplicació. Aquestes són algunes de les especificitats del dret de desistiment:

- En la majoria dels supòsits de contractació fora de l’establiment mercantil es preveu disposar d’aquest dret.

- El límit temporal per exercir aquest dret és de 14 dies naturals des del dia que es va rebre el producte. O en el cas de prestació de serveis, des del dia de celebració del contracte.

- No cal justificar la decisió de desistiment del contracte ni indicar cap motiu al venedor, però és molt recomanable comunicar al venedor l’exercici del dret per escrit o per qualsevol mitjà per tal que en quedi constància.

- L’exercici del dret de desistiment no pot suposar cap cost pel consumidor, amb alguna excepció, i l’empresari haurà d’abonar el que hagués rebut. Així mateix, el consumidor també haurà de retornar tot allò que hagués rebut en relació al contracte.

- El venedor disposarà d’un termini de 14 dies a comptar des del dia que va ser informat de l’exercici del dret de desistiment per retornar tot allò que se li hagués abonat.

Per últim, no només és important que com a consumidors coneguem els drets que ens protegeixen de possibles abusos contractuals, sinó que com a empresaris, és obligat informar de la disposició d’aquest dret, i concretament, la normativa estableix que aquesta informació haurà d’estar redactada de forma clara, precisa i comprensible. Així que, compte amb la lletra petita, ja que la llei preveu sancions en cas d’incompliment d’aquestes obligacions.

tracking