Diari Més

Tribuna

Pobles amb empenta

President de la Diputació de Tarragona

Creado:

Actualizado:

El dia a dia als pobles del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, especialment als més petits, no sempre és plàcid ni planer: a l’endèmica migradesa de recursos econòmics als ens locals s’hi afegeix des de fa anys la crisi econòmica. Però és precisament en aquests moments de dificultat quan els municipis, lluny de resignar-se a quedar-se estancats, i encara menys a perdre entitat, creen i potencien elements que garanteixen la seva subsistència. Sovint, arreu dels municipis on realitzo visites institucionals constato aquest esperit de superació –en alguns casos és una autèntica embranzida–, un impuls sorgit dels ajuntaments, de les entitats i del conjunt de la ciutadania, amb la participació de la Diputació de Tarragona com a administració supramunicipal aliada en aquest pacte de progrés.

En la meva recent visita a tres pobles petits de la Conca de Barberà –a Blancafort, Vallclara i Senan– i a un de la veïna comarca de l’Alt Camp –Alió– he comprovat de primera mà l’esforç titànic d’uns i altres per continuar endavant, amb iniciatives de caire ben divers: l’ús d’energies renovables per afavorir la sostenibilitat; la potenciació del patrimoni cultural i del paisatge urbà i natural com a eina d’atracció de visitants; la creació i manteniment de comunicacions i serveis bàsics per garantir el manteniment de la població; l’impuls a polítiques d’ocupació respectuoses amb l’entorn... Són exemples que novament ens demostren que la nostra és una societat dinàmica, amb un accentuat sentiment de pertinença al territori, d’estima per la seva història i tradicions i alhora amb una clara vocació d’avenç. Arrelament i futur: heus aquí la clau.

Però no només aquests quatre municipis que acabo d’esmentar tenen clar quin és avui el camí que han de seguir: arreu dels pobles i ciutats de les nostres comarques sorgeixen propostes amb idèntic sentit, iniciatives que, en ocasions, depassen el seu estricte marc geogràfic local i acaben creant xarxes col·laboratives supramunicipals amb les que compartir infraestructures i serveis i estalviar així recursos. Sigui com sigui, la majoria dels nostres municipis avui necessiten un impuls suplementari per arribar a bon port, i és aquí on, un cop més, la Diputació de Tarragona presta el seu suport per tal que res no es perdi pel camí. D’altra banda, les nostres actuacions constants arreu de la regió, en diferents àmbits i al llarg de tot l’any, aplanen encara més el camí cap al necessari progrés del món local. En són una mostra les inversions a la nostra xarxa de carreteres, el finançament d’activitats culturals amb l’e-catàleg, la promoció turística sota el paraigua del nostre Patronat de Turisme o la constant injecció de recursos econòmics i assistencials als ajuntaments.

Les nostres competències i sentit de la responsabilitat envers el món local ens fa actuar com el que veritablement som: un ajuntament d’ajuntaments, un agent efectiu de transformació de la realitat, de generació d’oportunitats i de millora de les condicions de vida de les persones del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

tracking