Diari Més

Per un Pla Integral de Recuperació del Centre

Presidenta de l’ Associació de Veïns Tarragona Centre

Creado:

Actualizado:

En aquests últims mesos la tramitació del Pla Parcial 43 conegut com de la Budellera ha encès el debat públic sobre el model de desenvolupament urbà que necessita Tarragona. En aquest debat, els veïns del centre hi tenim molt a dir. Pensem que abans de pensar en una ciutat extensa, urbanitzant nous terrenys que fins ara són espais naturals, cal pensar en quin és l’estat en què es troba el centre de la ciutat. Molts pisos buits, locals comercials tancats, alguns edificis en semiruïna, solars abandonats i en molts casos acumulant brutícia i residus, etc. Aquest és el panorama del centre de la ciutat, un centre on si no s’intervé la degradació, anirà a més i llavors... Serà massa tard.

Des de la nostra Associació fa temps que estem preocupats per aquesta situació i hem fet diverses propostes com una urbanització més amable de la Plaça Corsini que inclogués bancs, ombra, un parc infantil, espais verds ... I també una proposta d’ubicar en l’edifici del Banc d’Espanya un centre cívic i cultural que donés resposta a les necessitats d’equipaments del centre de la ciutat.

Recentment el conseller Fortuny publicava un article on es reclamava un cens de solars buits. Celebrem la iniciativa però la trobem insuficient. El centre necessita molt més. Des de la nostra Associació de Veïns Tarragona Centre demanem un Pla Integral de Recuperació del Centre.

Això vol dir:

1) Fer un estudi sobre els habitatges (un cens d’habitatges buits, una anàlisi dels plans de rehabilitació necessaris per millorar els habitatges existents que estan envellint)

2) Un estudi sobre el comerç, perquè s’està morint el petit comerç del centre i com el podem fer reviure.

3) Un estudi sobre la mobilitat i els aparcaments (analitzar si és possible la conversió en zona de vianants de més espai, quines són les possibilitats de carrils bici, estudi sobre els aparcaments públics i privats disponibles i sobre les zones verdes i blaves)

4) Un estudi sobre els equipaments. El centre és un desert d’equipaments. Només cal veure el cens de centres cívics, de llars d’infants, d’equipaments esportius, de llars de jubilats, etc. per adonar-se’n que al centre estem mancats de tot i cal posar-hi remei.

5) Una anàlisi d’un possible disseny urbà més amable. Obrir places i espais de vianants, crear espais per a les persones grans i els nens, espais verds o horts urbans, etc. Sens dubte hi ha molts altres temes que es poden abordar i amb la participació de tots, l’ajut dels tècnics i la voluntat política podríem elaborar un Pla Integral de Recuperació del Centre que ens marqui les línies estratègiques s’ha seguit per millorar el nucli urbà de la ciutat.

No podem realitzar grans planificacions urbanes mentre deixem que el centre mori lentament, cada cop més despoblat, amb una població més envellida i menys atractiu per la gent jove i les famílies. El centre no ha d’esdevenir ni un decorat turístic ni un entorn degradat, ha de ser un espai on les persones hi visquin, hi gaudeixin, hi comprin i omplin els carrers i les places de vida.

tracking