Diari Més

«El 6 de febrero nos juzgan en todos»

Portaveu del Grup Municipal del Partit Demòcrata (PDECAT) a l’Ajuntament de Tarragona

Creado:

Actualizado:

El 9 de novembre del 2014 recordo que vaig anar a votar a l’Institut Vidal i Barraquer. No sabia com acabaria el dia, però des de primera hora era molt conscient que estàvem vivint una jornada històrica. Teníem present que, tot i que potser no era el definitiu, estàvem fent un pas molt important per al futur del país. El dia va transcórrer sense incidents i l’endemà van arribar els resultats definitius: Més de 2,3 persones van acudir a les urnes i el 81% d’aquestes van votar sí a la independència de Catalunya. Davant d’aquesta gran lliçó de la democràcia, el govern espanyol ja començava a estudiar possibles responsabilitats penals.

Des d’aleshores hem sigut testimonis de la utilització del Tribunal Constitucional per part del govern espanyol com a arma política contra el procés català. És la manera que tenen de dir-nos: «Si no us porteu bé, us encausarem, us engarjolarem o us inhabilitarem a tots».

El febrer del 2015 el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals tant la consulta sobiranista com la Llei de Consultes no referendàries. Més tard, van arribar les imputacions de l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Mesos més endavant ja teníem les imputacions del diputat al Congrés, Francesc Homs, i de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. I tot aquest enrenou d’imputacions i investigats per posar unes urnes, per permetre que la ciutadania s’expressi lliurement, per, simplement, exercir la democràcia durant la consulta sobiranista del 9-N.

El primer judici tindrà lloc aquest dilluns dia 6 de febrer de 2017. Mas, Ortega i Rigau declararan al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acusats de desobediència i prevaricació administrativa per haver organitzat el procés participatiu del 9 de novembre del 2014, en què van participar més de 2,3 milions de ciutadans. La fiscalia demana deu anys d’inhabilitació per a Mas i nou per a Ortega i Rigau.

Aquest judici és una aberració. El govern espanyol torna a demostrar, un cop més, la seva manca de voluntat d’entesa. L’anunciada operació diàleg per reprendre les relacions entre el govern espanyol i les institucions catalanes ha resultat ser un simulacre. Els tres acusats hauran de declarar davant del jutge per les seves idees, per escoltar la gent, per posar les urnes i per defensar la llibertat d’expressió i la democràcia.

Aquest dilluns dia 6 de febrer no es jutjarà a Mas, a Ortega i a Rigau, ens jutjaran a tots, jutjaran les decisions d’un Govern i d’un Parlament, dues institucions formades pels representants legítims de tot un poble que els va votar. I és per això que aquest dilluns al matí estem tots citats al passeig de Lluís Companys de Barcelona, davant del TSJC.

tracking