Diari Més

Castells

Sant Magí és lila i blau

La Jove retorna el 5d9f a les Cols, Sant Pere i Sant Pau carrega el 2d8f, els Xiquets no superen els castells de 8 i el Serrallo es retroba amb el 2d7

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La diada castellera de Sant Magí és el punt de trobada de les quatre colles de la ciutat de Tarragona enmig del mes d’agost. Avui a les 12 en punt del migdia el món casteller ha parat de girar per fixar-se en la diada de la plaça de les Cols, una diada que brilla amb llum pròpia pel marc incomparable del carrer Major i la Catedral de fons. Les colles de la ciutat s’han mesurat les forces amb una sort desigual: la Colla Jove i els Xiquets del Serrallo han sortit de plaça amb tots els objectius, mentre que els de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets de Tarragona han sentenciat la diada a les dues primeres rondes.

El rellotge marcava la puntualitat britànica quan els grallers han entonat el Cant dels Segadors des del balcó del carrer Major, el moment més reivindicatiu en què gran part del públic i dels castellers han alçat cartolines grogues repartides pel CDR. Tot seguit, els Xiquets del Serrallo, que eren el primers en actuar, s’han situat al centre de la plaça de les Cols, tal com mana el ritual casteller de Sant Magí.

Primera ronda de presa de contacte

Els Xiquets del Serrallo han ensenyat les dents i han anat per feina des del principi. Un dels objectius era reafirmar-se amb una estructura bàsica per ells, el 5 de 7, que havien estrenat dissabte a La Canonja. Avui la diada no podia haver començat de la millor manera, perquè els del barri mariner han descarregat magistralment el castell i han cimentat les bases de la seva gran diada. A continuació, al torn de la Colla Jove, la gamma extra ha pres forma de 9 de 8, un castell segur pels liles. Pràcticament sincronitzades, les aletes han coronat una estructura molt ben defensada, signant el tercer de la temporada.

L’altra cara de la moneda s’ha viscut a la segona meitat de la primera ronda. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau també s’ha enfrontat d’entrada amb el seu màxim objectiu, l’estrena del 2 de 8 folrat, al mateix lloc on l’havien descarregat l’any passat per única vegada a la seva història. Encara poc bregats en folres, els castellers verds han topat de cara amb la seva dificultat i han hagut de suar de valent per carregar el castell, que s’ha trencat just quan faltaven pocs instants per considerar-se descarregat. Quina ràbia! La sort marcava que els Xiquets de Tarragona tanquessin les rondes, i ho han fet amb un 3 de 9 amb folre que s’ha treballat des del principi i que s’ha desmuntat davant del perill de caiguda. La primera ronda, enllestida en menys de tres quarts d’hora, ha estat un bon presagi del que seria la diada.

Una segona ronda amb contrastos

Els del Serrallo han ocupat la plaça per plantar-hi un bon 4 de 7 amb l’agulla, amb un pilar de 5 molt ben defensat. El plat fort de la jornada l’ha portat la Colla Jove, àvida de grans castells. Els de la camisa lila han muntat el peu del 5 de 9 amb folre tot esquivant el pendent de la plaça, i han fet sonar les gralles sense pensar-s’ho dues vegades. El castell s’ha carregat amb cert nerviosisme i han calgut la traça i habilitat dels seus castellers per descarregar-se, davant l’aplaudiment sorollós de la plaça, que reconeixia la gesta. La Jove ha regalat una supercatedral que no descarregaven per Sant Magí des del 2016, i acte seguit, s’ha abandonat a l’eufòria.

El contrast ha arribat, novament, amb els de la camisa verda. Avui el 3 de 8 ha presentat batalla i, en col·locar-se els dosos del castell, ha patit una fuetada que ha aconsellat desmuntar-lo abans de lamentar cap més caiguda. La prudència ha imperat a la colla verda, molt acostumada a viure diades rodones i sense contratemps. Una sort semblant ha viscut el 5 de 8 dels Xiquets de Tarragona, havent descartat el castell de 9 pisos. La catedral ratllada ha pujat molt remenada i la indecisió de la canalla ha fet baixa-la preventivament. Cares llargues als Xiquets en veure com se’ls començava a torçar irremeiablement la diada de Sant Magí i com els obligaria a utilitzar les rondes de repetició.

Tercera ronda de reafirmació

Amb dos castells de la gamma alta de set a la butxaca, els Xiquets del Serrallo no en tenien prou perquè sabien que era el dia, el moment i la plaça. Els de la camisa blava han volgut repetir la gesta del passat Sant Magí, aprofitant la gran massa castellera i les bones sensacions als assajos. El 2 de 7 ha pujat lent i segur, però l’enxaneta ha dubtat al moment de fer l’aleta i ha despertat l’emoció de la plaça. Els serrallencs han tirat d’èpica per descarregar un castell amb els terços increïblement oberts i signar, d’aquesta manera, la millor diada de la seva temporada. Saldat l’objectiu del 2 de 7, ara al Serrallo ja es poden fixar en reptes superiors que tenen forma de castell de 8.

La Colla Jove ha optat per tancar les rondes de castells amb un modèlic 3 de 9 amb folre, que s’ha completat per vuitè cop aquest any i que ha anat seguit dels crits d’un pis més per part dels liles. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, com no podia ser d’una altra manera, s’han apuntat el 3 de 8 a la tercera ronda, nerviós però sense problemes. La persistència dels Xiquets de Tarragona s’ha traduït en un altre intent de la catedral, que novament ha estat molt inestable. Una fuetada a la rengla central ha fet que la canalla decidís baixar el castell i deixar-lo desmuntat per setè cop aquest any. El desànim dels castellers ratllats era ben visible: alguns dels Xiquets no amagaven la voluntat d’un «canvi necessari» en el si de la colla per redreçar la «situació negativa» d’aquests darrers anys.

Les rondes de repetició i millora

Ja eren vora dos quarts de tres de la tarda quan els de Sant Pere i Sant Pau han pujat els segons del 4 de 8. El quart carro gros verd s’ha descarregat amb èpica, quan un dels terços s’ha anat precipitant perillosament. El castell s’ha treballat moltíssim, però aquest també és dels que fan afició. Sant Pere i Sant Pau ha signat d’aquesta manera la segona tripleta de 8 de la seva història, aquest cop amb el 2 de 8 amb folre tan sols coronat.

Els Xiquets de Tarragona s’han vist obligats a utilitzar les rondes de repetició i de millora i de sortir de plaça amb tan sols dos castells descarregats. Els del carrer Santa Anna han optat pel 4 de 8, que s’ha mostrat sòlid a la carregada i un pèl desquadrat a la descarregada, però els Xiquets s’han apuntat el primer castell de la seva diada, que ha donat pas al 3 de 8 de la darrera ronda. Els ratllats han muntat ràpidament la seva pinya, amb ganes d’enllestir la diada, i han signat un 3 de 8 molt parat, el catorzè de l’any.

Un únic pilar de mèrit

La Colla Jove ha estat l’única que ha optat per fer el l’espadat de mèrit final, un pilar de 7 folrat que s’ha descarregat una hora després del seu darrer castell. El pilar lila ha pujat segur però la motxilla de sortida ha provocat una batzegada salvada inexplicablement pel terç, signant la millor diada de la temporada dels liles. Per finalitzar l’actuació, ja a les tres tocades, les colles han alçat diversos pilars de comiat per certificar que totes, sense excepció, ja estan treballant en la propera cita tarragonina: la diada de Santa Tecla.

tracking