Diari Més

Castells

El Sant Joan vallenc enceta la gamma extra

La Colla Vella ha estrenat el 2 de 9 amb folre i manilles i la Colla Joves ha descarregat el seu primer castell de nou

La Colla Vella ha estrenat la gamma extra amb el 2 de 9 emmanillat.

El Sant Joan vallenc enceta la gamma extraOlívia Molet

Creado:

Actualizado:

El primer duel vallenc d’aquesta temporada ja és història. La plaça del Blat ha estat l’escenari d’excel·lència de la diada de Sant Joan i del primer castell de gamma extra que s’ha vist enguany a les places castelleres. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha sortit eufòrica i amb les primeres manilles al sarró, mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls s'ha tret l’espineta i ha descarregat el 3 de 9 amb folre.

El cant dels Segadors, reivindicatiu com de costum, ha sonat a la plaça del Blat per donar el tret de sortida a la diada, puntualment a la una del migdia. La Colla Vella estava decidida a emportar-se el trofeu de Sant Joan però sense haver d’arriscar més del compte, de manera que ha optat per un castell ja estrenat. El 3 de 9 amb folre, que ja havien descarregat hores abans a la diada de Completes, s'ha mostrat sòlid i confiat en tot moment, ensenyant les intencions que hi havia al Portal Nou.

El primer castell de gamma extra de la temporada, el 2 de 9 amb folre i manilles, s'ha anat muntant a poc a poc i davant l’atenta mirada del públic, que sabia què estava observant. El folre i les manilles, molt inestables al principi però fermes a mesura que s’anaven assentant, han estat claus per poder descarregar l’estructura. El castell ha pujat tremolós però amb la seguretat de la canalla, i s'ha carregat amb una explosió d’alegria de la plaça del Blat. L’estructura ha perillat a la descarregada a l’encaix entre les manilles i els quarts, però l’esforç dels castellers ha impedit que cedís, davant l’aplaudiment gairebé unànime dels presents. La Colla Vella signava, així, la millor diada del que portem de temporada. La gamma extra ja era una realitat. S’havia especulat amb la possibilitat de veure estructures més grans, però la Vella ha volgut ser prudent i saldar un deute amb el 4 de 9 amb folre, que havien deixat carregat feia un mes a la diada de Sant Isidre. Nerviós però estable en tot moment, el 4 folrat s'ha descarregat i ha atorgat a la Vella la primera tripleta de castells de nou de l’any.

A la banda de la Joves de Valls la diada s'ha viscut molt diferent. Reivindicatius pel que fa a l’espai que els cedeix l’Ajuntament i conscients que el primer pas per somiar en castells superiors era descarregar el 3 de 9 amb folre, els vermells han arribat a plaça amb els objectius clars. Darrerament s’havia parlat molt de les seves intencions a la diada de Sant Joan, però aliens a tot allò, la Colla Joves ha seguit fidel a la seva filosofia del pas a pas.

Els de la camisa vermella s'han enfrontat de cara a l’objectiu i han preparat el 3 de 9 amb folre de sortida. A Completes l’havien deixat desmuntat, i a Sant Joan han hagut de suar de valent per completar el primer de l’any, que s'ha tancat perillosament als pisos superiors. El resultat de la primera ronda reclamava un pas més als del carrer d’en Gassó, que han optat per l’estrena del 4 de 9 amb folre. El castell ha pujat molt insegur i sense haver trobat l’estabilitat necessària, i s'ha hagut de desmuntar just quan es col·locaven dosos. La Joves havia de puntuar algun castell a la segona ronda, de manera que ha utilitzat una carta que darrerament els està donant moltes alegries, el 3 de 8 amb el pilar, completat sense problemes i que ha demostrat quin ventall de possibilitats se’ls obre amb el seu envejable pilar. Ja a la tercera ronda, els vermells han tornat a intentar-ho amb el 4 de 9 amb folre, però ha pecat del mateix problema que el primer. Inestabilitat manifesta i dificultats als pisos superiors, perdent fins i tot una de les rengles.

Obligats al cinquè intent d’un castell, la Colla Joves ha volgut assegurar i ha completat la diada amb un castell marca de la casa, el 2 de 8 amb folre, el cinquè de la temporada. Però han hagut de tirar de veterania per descarregar-lo, perquè l’estructura ha mostrat problemes des del principi, amb un tronc girat però amb un folre molt ferm. La Joves trencava el seu sostre de la temporada però sense sortir contents de plaça. A la ronda de pilars, Vella i Joves han optat per l’espadat de 7 amb folre, que ambdues colles havien descarregat en diverses ocasions enguany. El primer duel a la plaça del Blat s'ha saldat sense cap caiguda i amb les colles ja fixades en la propera cita: Firagost.

La Colla Joves va descarregar el primer 3 de 9 amb folre de l'any.

El Sant Joan vallenc enceta la gamma extraOlívia Molet

Protesta sobiranista a la plaça del Blat.

Protesta sobiranista a la plaça del Blat.Olívia Molet

tracking