Diari Més

La Xarxa deixarà d'emetre diades castelleres

Castellers de Vilafranca i Vella de Valls fan front comú criticant la cessió de drets d'imatge a la Coordinadora de Colles Castelleres

La Colla Vella dels Xiquets de Valls celebrando el 2 de 9 en la plaza del Blat, por Sant Joan del año pasado.

La festividad castellera de Sant Joan en Valls abrirá las emisiones del nuevo canal La Red Televisiones a Movistar+ACN

Publicado por

Creado:

Actualizado:

La forta rivalitat a plaça no ha impedit que dues de les colles més importants del món casteller, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls s'hagin posat d'acord per oposar-se a la manera com es volen gestionar els drets d'imatge i de comunicació per a retransmissions castelleres des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC).

En l'assemblea de la Coordinadora celebrada el cap de setmana passat, la majoria de colles van ratificar la cessió d'aquests drets per a retransmissions castelleres a la CCCC. Això ha provocat que la Xarxa de Televisions Locals hagi anunciat a les formacions castelleres la seva voluntat de deixar de produir continguts audiovisuals relacionats amb el fet casteller. Això, a la pràctica, representa perdre la forta aposta que la Xarxa ha fet els últims anys per donar cobertura a les diades castelleres més importants.

La Xarxa encara no ha especificat el perquè de la seva decisió, però sí que ha estat comunicada a cada colla. El comunicat que aquest dilluns han fet públic els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella 'lamenta' la situació que ha portat a la Xarxa a prendre aquesta decisió.

Les dues colles, respecte de la cessió dels drets d'imatge a la CCCC afirmen que no és possible ratificar un acord que, en realitat, no s'havia formalitzat mai. I afegeix que mai no s'ha formalitzat un contracte legal de cessió ni s'ha establert la durada ni l'extensió dels drets.

Això, segons les dues formacions, també està en contradicció amb el fet que, per part de les colles «tot i que s'hi està treballant», no es tenen cedits els drets de la totalitat dels seus castellers, «de tal manera que aquests drets individuals, actualment, no els podem cedir a tercers».

Els verds i els rosats consideren que cal actualitzar i millorar el conveni entre la Coordinadora de Colles Castelleres, Damm i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals «i adaptar-lo als drets que cedeixi contractualment cada colla castellera».

A banda de la qüestió dels drets d'imatge, les dues grans formacions també critiquen explícitament el protocol de les colles internacionals que es va votar a l'assemblea. Vilafranca i Vella recorden que van votar-hi en contra perquè es tracta d'un mecanisme que, «exclou realitats castelleres existents». Consideren que es tracta d'un acord «molt reduccionista», que no preveu «la inclusió de colles de cultures i societats molt diferents de la nostra».

tracking