Diari Més

Petittes llegendes tarragonines

El Palau de l'Abad

El Palau de l'Abad

El Palau de l'Abad

Publicado por

Creado:

Actualizado:

És creença popular que la casa senyorial que hi ha al Carrer de l'Abad, entre el Carrer Riudecols i el Carrer Major, era la residència temporal dels abats de Poblet, quan venien a Tarragona a despatxar amb el bisbe o a resoldre qüestions pròpies del seu càrrec.

Aquesta suposició va donar peu a que, els més malpensats, divulguessin històries sobre festes i excessos que es practicaven al palauet, entre gent d'alt nivell de tots els camps.

El Palau de l'Abat es va parcel·lar. Actualment a la cantonada del Carrer Major hi ha la Cafeteria Dibà, i fent cantonada amb el Carrer Riudecols, el Restaurant Racó de l'Abat. La façana principal és la del carrer de l'Abat i a l'interior es conserven arcs apuntats medievals, així com un pati amb escalinata i pou.

Aquest carrer, però, no tenia nom propi fins a finals del s. XVI. Abans, quan encara no hi havia carrer, fou el carrer de “la casa de las quatro botigas”.

A partir del s. XVII se l'anomenà el “Carrer de Mossèn Montoliu” ja que la casa va pertànyer durant molts d'anys a aquesta família, en la que hi van abundar els clergues.

No és fins l'any 1843 que rep el nom de “Carrer d'en Abad” o “Carrer de l'Abad”, i, de fet, és la casa la que pren el nom del carrer, i no al revés.

No està documentat que mai fos residència de l'Abat, el que SÍ està escrit és que Josep Abad, mestre de cases (arquitecte), tenia un gran renom a Tarragona i vivia, l'any 1715, a la plaça del Pallol.

El 1804 va construir l'església de Sant Francesc.

La retolació: carrer de l'Abat o d'En Abad no es va fer fins el període entre els anys 1814 i 1843, i degut a que el personatge havia estat molt popular, els historiadors creuen que el nom del carrer (que va adoptar la casa) era en realitat en honor al Mestre Josep Abad, del que el seu fill, també arquitecte, va continuar la nissaga professional a Tarragona.

tracking