x
Buscador de la Hemeroteca
Català
Secciones

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
26.96 º
11.124 Km/h
Sociedad
Estudiants d'arts en viu a la manifestació per la vaga convocada contra els casos d'abusos de poder i assetjament denunciats a l'IT.

La huelga de estudiantes del Institut del Teatre exige cambios en las aulas para que sean «espacios seguros»

Estudiantes de artes en vivo en la manifestación por la huelga convocada contra los casos de abusos de poder y acoso denunciados en el IT.

La huelga de estudiantes del Institut del Teatre exige cambios en las aulas para que sean «espacios seguros»

Unos 300 alumnos de varios centros educativos de artes se manifiestan por el centro de Barcelona

Actualizada 01/03/2021 a las 14:56

Unos 300 estudiantes de escuelas de artes en vivo de Barcelona y principalmente del Institut del Teatre se han manifestado este lunes por el centro de la ciudad para exigir un cambio «pedagógico» en las aulas, que acabe con casos de abuso de poder y acoso como los denunciados recientemente. La marcha se ha celebrado en el contexto de la jornada de huelga convocada por la plataforma Abús Art en los centros de artes. Los convocantes reclaman que las clases se conviertan «en espacios seguros» y ser «escuchados» en la prevención y la gestión de estas situaciones. En relación al Institut del Teatre, valoran el «gesto simbólico» de la dimisión del equipo directivo pero reclaman que el cambio vaya «más allá», con una nueva dirección «a la altura».
La manifestación ha salido de la plaza Espanya por la Gran Via, y se ha dirigido sin incidentes hacia el centro de la ciudad. En torno a 300 personas han hecho un largo recurrido hasta detenerse delante del Departament de Cultura, para subir después el Paral·lel y volver hasta el Institut del Teatre. A su paso, un grupo de manifestantes ha ido enganchando carteles en las fachadas de los teatros Coliseum, Borràs y también del Paral·lel, donde se podían leer mensajes como 'El silenci us fa còmplices' o 'No contracteu abusadors.'.

Los estudiantes llevaban pancartas contra los abusos de poder y el acoso sexual y psicológico y se han marchado en un ambiente tranquilo entre cánticos como ahora «No Som joguines, som persones». Dos portavoces de la plataforma de estudiantes del Institut del Teatre que ha convocado la huelga y la marcha de protesta han expuesto a la ACN que la movilización pretende conseguir que las aulas sean un «espacio seguro» y libre «de abusos de poder».

La convocatoria se ha hecho extensiva a los otros centros de formación de artes escénicas y en vivo de la ciudad. Según las mismas portavoces -que han pedido no ser identificadas con sus nombres- en la marcha les han acompañado algunas «compañeras» del sindicato feminista Lliures i Combatives, alumnos de la escuela Eòlia y del Colegio del Teatro de Barcelona, entre otros.

Expulsión definitiva de Joan Ollé
Con todo, el tono de la protesta de la manifestación estaba marcado por las recientes denuncias de presuntos casos de acoso y abuso de poder en el Institut del Teatre. Al respecto, la plataforma sigue pidiendo la expulsión «total» de Joan Ollé –a quien ya se ha apartado cautelarmente de la docencia mientras el centro lleva a cabo una investigación-, y reclama poder participar en la elaboración del nuevo protocolo que, aseguran, está creando la institución.

Con respecto a la dimisión de Magda Puyo y todo el equipo directivo, las dos portavoces han manifestado que es un «gesto simbólico» que valoran pero les parece todavía insuficiente. «Hace falta un cambio estructural. Están bien las disculpas públicas, pero el cambio tiene que ir más allá», han dicho. Estos estudiantes solicitan una dirección «competente», que pueda «defender» a las alumnas, y que saque adelante un proyecto que «las escuche a todas». «No es una celebración, si no una espera, confiando en que lo que vendrá sea mejor. La celebración la haremos cuando haya una dirección a la altura de lo que pedimos», han remachado.

Los estudiantes celebran esta tarde una nueva asamblea en las puertas del Institut del Teatre, donde según han indicado se tiene que acordar como continúan «la lucha». «Sabemos que hay muchos sindicatos y gente del sector que nos da apoyo, y seguro que podemos hacer más cosas», exponen.
Temas relacionados
Comentarios
 • #9 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:36)

  de la titulació acadèmica per part de noies i nois) lluitant contra el fracàs escolar, doncs es permet tot.

  Espero, confio i desitjo, que sigui un cas puntual i no un reguitzell de denúncies. Bé possiblement amb el Decret de Plantilles i el Decret de Direccions, poc personal denunciï, per por, per quedar-se sense feina, per sortir de la zona de confort, per en cas de no signar partir un procés d'estigmatització, etc...

  Gràcies per endavant encara si és que us ho heu llegit tot l'escrit.

  Denunciar Responder
 • #8 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:36)

  Feu el que la vostra consciència i dignitat professional i personal us empenyi. Per a que el periodisme tingui credibilitat cal contrastar. No serà gens difícil passada la Setmana Santa poder parlar amb la UGT o qualsevol sindicat amb presència i afiliació al Baix Llobregat així com amb el Departament d'Educació, tot i que és art i part.

  Ara per ara, escudant-se en no sé què, no volen reconèixer uns presumptes fets que jo penso que extramurs de l'Institut, en seu judicial es reconeixeran. En part o en tot. Malgrat que es rescabali en forma de diners, de reconeixement de les actuacions o de posar-se de perfil, l'assetjament com bé sabeu pot destruir a les persones per molt fortes que siguin psicològicament.

  Potser com són treballadors i en menor nombre, no interessa com us he dit abans. O bé és la consagració d'un model autoritari, per veure si d'aquesta manera els resultats dels alumnes, basant-nos només en la promoció (obtenció

  Denunciar Responder
 • #7 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:34)

  Respecte als indicadors de qualitat, poden dir el que vulguin. En un sentit o en un altre. Els qüestionaris per internet on es demana “lliurement” que es contesti, que es valorin, una sèrie d'àmbits, etc... no són anònims i tal i com està la feina avui en dia, les persones que volen continuar, en general no se la juguen.

  San tornem-hi amb que la direcció va prendre el control del centre el curs 2018-2019. És rotundament fals. Una cosa és el Projecte i, una altra ben diferent, fer-se'n càrrec. L'encesa del ventilador, escampant impressions, falsedats i judicis de valor sense que es puguin acreditar dites situacions.

  Quins anys difícils va passar el centre? En relació a què es fa dita afirmació? Penso que deixen en mal lloc a la professió docent. Aquestes mitges veritats, qüestions força ambigües...

  Denunciar Responder
 • #6 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:33)

  ni vulguin signar res ni pronunciar-se mantenint-se neutrals, la veritat que molt bon ambient laboral no esdevindrà.

  Per estendre aquesta formació que diuen, no s'acabarà la cosa. El tema no finalitzarà fent una formació qui no la té que fer: al final arribarà a judici, si és que sentiu les declaracions radiofòniques, tant a Prat Ràdio com a Ser Catalunya, el programa d'en Josep Cuní.

  Del segon enllaç, algunes qüestions que criden l'atenció:

  Quines evidències aporta el professorat de la preocupació del Director, per fomentar el bon clima laboral? Opinió igual vàlida però no fonamentada segons el meu parer.

  Quins punts de vista diferents als Claustres es posen de manifest, si a tot Catalunya, amb les normes existents, la persona que dirigeix qualsevol centre públic d'ensenyament exclosa la Universitat, té molt poder? El silenci és sepulcral. Si alguna o algú es queixa ja ha begut oli, vist el que s'ha vist fins ara... seguin les regles del joc, del protocol de Funció Pública.

  Denunciar Responder
 • #5 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:32)

  , alguna persona de les denunciants, si és que no s'ha admès encara la denúncia a tràmit (d'acord amb la informació de la Cadena Ser, en el programa d'en Josep Cuní).

  Els docents que diu la notícia, no pertanyen a les àrees indicades. Un altre error o desídia per part qui ha de facilitar la informació? Educació ho pot corroborar.

  L'avaluació de riscos psicosocials es va fer voltant mentrestant s'omplia, tots els membres de l'equip directiu. Deuen de fer-ne moltes i molt sovint, perquè a hores d'ara no se'n sap res. Ni se sap ni s'espera.

  A quin clima de confiança es refereix l'article? Si n'hi ha un protocol, aquest emet un dictamen o valoració i no passa res...Educació pot fet tots els cursos que vulgui, que la única solució es tancar el centre. Per? Encara que totes i tots perdem, unes més que altres i uns més que altres, si el recolzament al Director no és per cap interès, avalen la seva gestió, aquelles docents o aquells docents que per la raó que sigui no hagin signat ni vulguin

  Denunciar Responder
 • #4 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:30)

  Educació ho pot corroborar els extrems explicats.

  Faig l'aclariment perquè es pot deduir de l'escrit que deixa en mal lloc a la ex-directora (en actiu) i a l'ex-director (em diuen que recentment jubilat). Judici de valor que jo faig i que moltes i molts de ben segur en cas de no haver-hi represàlies corroborarien.

  També això de les dinàmiques negatives. Què vol dir, això? Que diguin quines, tot i que ahir, un altre mitja diu que l'Inspector del Centre, no ha deixat res per escrit. Un altre judici de valor, al no especificar en què consistien les dinàmiques negatives, afectaven a un gènere, a un departament, a interins, a funcionaris, al PAS, ....embolica que fa fort.

  El tema de les friccions, hom pot pensar que és cert, però l'assetjament denunciat no són friccions, d'acord amb el meu humil parer. La Sra. Ferreiro haurà demanat la informació però en la data dels fets, no tenia cap responsabilitat en els SS.TT. del Baix Llobregat. El que fora ideal seria poder parlar, entrevistar

  Denunciar Responder
 • #3 Xavier Carles Roncero
  (03/04/21 17:28)

  , no deixen en bon lloc, a Educació ni als SS.TT del Baix Llobregat. Sembla un teatre de primera, als de la “cella” se'ls fa cas, perquè no és el Director i són alumnes. D'acord que amb un nombre superior als denunciants.

  Les persones que van tenir responsabilitats en la gestió del centre que al·ludeix els enllaços que adjunto (2) són els de la CCMA. Repeteixo l'ACN no recull l'opinió de les persones afectades, per molt que la informació es traspassi a d'altres mitjans de comunicació digitals comarcals.

  Coses inexactes. Pot ser posant-se en contacte les redactores i els redactors, amb l'Administració, amb sindicat, s'aportarà més claredat

  El director va fer-se'n càrrec el curs 2016. Educació ho pot corroborar.

  Si des d'Educació va donar la consigna de posar ordre i de canviar les dinàmiques negatives, Per què va es va confiar amb persones que havien treballat per les anteriors direccions? Una quan era la Seu II de l'Institut Ribera Baixa i, després, quan el centre es va segregar.

  Denunciar Responder
 • #2 Xavier Carles Ronceros
  (03/04/21 17:27)

  Si ho voleu passar a una o un periodista que se'n ocupi d'aquests casos i vulgui esbrinar i corroborar les explicacions que fins ara s'han publicat, us ho agrairia molt.


  M'empeny a escriure, veure com les informacions publicades envers l'Institut del Teatre, els mitjans es fan ressò, però d'aquest tema, que també com l'assetjament sexual, pot destruir-ne a les persones afectades. Gairebé tota informació oficial com ara el que publica la CCMA, llur font d'informació és l'ACN, després es replica per d'altres mitjans.

  Dit això, fruit de les informacions partidàries al Director, per part del Departament d'Educació, pot provocar una possible estigmatització per treballar o haver treballat en aquest Institut. Possiblement qui va badar deixant que passés el temps i tot morís en la nit dels justos, ara fa una defensa fèrria, de rumors, perquè la informació oficial, arran de les gravacions de la Ser, del programa d'en Josep
  Cuní i de Ràdio Prat així com Gavà TV

  Denunciar Responder
 • #1 Isaies Roncero
  (03/04/21 17:24)

  https://www.ccma.cat/324/tres-professors-dun-institut-del-prat-denuncien-el-director-per-practiques-autoritaries/noticia/3085799/

  https://www.ccma.cat/324/una-seixantena-de-professors-de-linstitut-les-salines-del-prat-donen-suport-al-director-acusat-dautoritarisme/noticia/3086357/

  https://cadenaser.com/emisora/2021/03/29/sercat/1617010892_145180.html

  https://cadenaser.com/emisora/2021/03/29/sercat/1617006155_666734.html

  https://cadenaser.com/emisora/2021/03/25/sercat/1616685733_780499.html


  https://publica.cat/denuncien-el-director-dun-institut-per-assetjament-laboral/

  https://publica.cat/novetats-sobre-el-triple-cas-dassetjament-en-el-institut-les-salines/

  https://publica.cat/manca-dactuacions-coherents-per-part-del-departament-deducacio-davant-dels-casos-d-assetjament/

  http://www.ugt.cat/el-departament-deducacio-encobreix-casos-dassetjament-laboral/

  Denunciar Responder
Comenta el contenido : La huelga de estudiantes del Institut del Teatre exige cambios en las aulas para que sean «espacios seguros»
Diari MesDiari Mes es una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes es un medio
auditado por OJDInteractiva
Diari Mes

Con la colaboración de:
Diari Mes