Diari Més

Patrimoni

Salvem lo Montsià denuncia que les extraccions d'àrids de Cemex amenacen un jaciment ibèric d'Ulldecona

L'entitat torna a reclamar una protecció efectiva del patrimoni cultural i agrícola de la zona, on la cimentera extreu argila per a la seva fàbrica d'Alcanar

Arqueòlegs treballant al jaciment

Salvem lo Montsià denuncia que les extraccions d'àrids de Cemex amenacen un jaciment ibèric d'UlldeconaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salvem lo Montsià ha denunciat, de nou, que l'extracció d'argiles que efectua la multinacional cimentera Cemex a Ulldecona amenacen el jaciment ibèric de la Ferradura/Els Castellets, de fa 2.700 anys. Coincidint amb la finalització d'una nova campanya d'excavacions al poblat per part del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona, activistes de l'entitat han visitat aquest dilluns la zona –tot i que finalment no han pujat al jaciment per la pluja- amb l'objectiu de reclamar un cop més que les administracions protegeixin de forma efectiva el patrimoni cultural i agrícola. Segons recorden, les extraccions d'argiles –que Cemex envia a la seva fàbrica d'Alcanar per produir ciment- s'efectuen al peu del mateix turó, a només 27 metres de desnivell i a menys de 200 metres en línia recta del poblat, que forma part de l'anomenat Complex Sant Jaume, corresponent a la primera edat de Ferro, «la primera entitat política documentada fins ara al que avui en dia és Catalunya».

Recorden que les extraccions de Cemex en terrenys de la la falda del Montsià ja van afectar 11,57 hectàrees en el cas de l'anterior explotació, la Ferradura-1, mentre que en el cas actual, Ferradura-2, serann 10,82 hectàrees i a una profunditat prevista de dotze metres. Tot plegat, consideren l'activitat com un «espoli» de terra fèrtil de la zona, amb un «enorme impacte visual i paisatgístic» que pot dificultar la interpretació del jaciment, un «antic lloc de guaita i control de les vies de comunicació per l'interior de la Foia d'Ulldecona».

L'entitat ha recollit durant els últims anys 1.700 signatures de suport reclamant mesures de preservació de l'entorn com a patrimoni natural i cultural crida a «evitar la proliferació de més forats que malmeten irremeiablement el nostre entorn».

tracking