Diari Més

Salvem lo Montsià denuncia que amb l'arrencada d'oliveres monumentals a Ulldecona s'espolia un valuós patrimoni mundial

La plataforma alerta que aquests arbres, amb els anys, acaben morint als jardins privats

Un camió buit entra a la finca d'olvieres que l'empresa Cultius Ponç té al Mas de Rector, a Ulldecona. Imatge del 30 de gener de 2018 (horitzontal)

Ulldecona, Ajuntament, venda, empresa, oliveres, cultiu, Cultius PonçAnna Ferràs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Salvem Lo Montsià ha dut a terme una acció reivindicativa, aquest dimecres, a la finca d'Ulldecona on l'empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, s'està emportant oliveres monumentals per vendre. Els activistes han denunciat «aquest espoli» no afecta únicament un patrimoni local i comarcal sinó el de tota «la humanitat». «-Les oliveres monumentals- Són dels éssers més antics del món», ha assenyalat el portaveu Ferran Puig. Salvem Lo Montsià s'ha alineat amb l'Ajuntament d'Ulldecona per demanar la creació d'una llei de protecció per aquestes oliveres perquè la seva compra-venda deixi de fer-se amb impunitat i sigui, com a mínim, «un delicte» com és al País Valencià. També han recordat que la venda de les oliveres a particulars «no els dona una segona oportunitat» sinó que aquests arbres acaben morint en 10 o 15 anys als jardins privats.

Mentre els operaris de Cultius Ponç seguien per tercer dia consecutiu preparant i arrencant les oliveres per ser carregades als camions, diversos membres de la plataforma Salvem lo Montsià, han fet una petita acció reivindicativa, mostrant en silenci cartells de denúncia del que consideren un espoli. «És un patrimoni, no només d'Ulldecona o del Montsià, és patrimoni de la humanitat», ha defensat Puig. «Només hi ha més antics, arbres com les sequoies», ha afegit.

Aquest desconeixement del valor patrimonial que tenen, perquè les oliveres tampoc són tan longeves si no es cuiden de generació en generació, facilita que algunes empreses, com és el cas de Cultius Ponç comercialitzin amb elles. «Les tallen i els fan un mal que sentim fins a l'ànima», ha dit el portaveu de Salvem Lo Montsià. De fet, la possibilitat que una llei de protecció per a aquestes oliveres monumentals pugui ser aviat una realitat, com ja passa al País Valencià, fa que els vivers i companyies de cultius que tenen exemplars en finques de la zona, s'afanyin per treure-les i prendre-les ara que no hi ha cap normativa de rang superior que els ho impedeixi.

Des de Salvem lo Montsià rebutgen l'argument que amb la venda a particulars es doni a les oliveres una segona oportunitat i les salven. «La majoria d'aquestes oliveres quan les arrenquen, al cap de 10 o 15 anys han mort, però quedem molt boniques en un jardí amb aquestes soques que no hi ha dos d'iguals. És un assassinat a la natura i farem el què faci falta per evitar que hi ha hagi gent sense escrúpols que ens estiguin destrossant la terra», ha apuntat el portaveu.

La plataforma ha donat algunes dades per fer entendre el valor d'aquestes oliveres monumentals. Per exemple, Puig ha destacat que hi ha un exemplar de 1.700 anys. Es va plantar en l'època romana de Constantí I, quan es feia la Via Augusta a la zona. Però de fet, n'hi ha més de 4.400 que tenen, com a mínim, mil anys, i tot i així encara poden seguir donant molta riquesa a aquells que les cultiven i al territori que les ha conservat.

Salvem lo Montsià vigilarà que no hi hagi nous casos i demana la col·laboració de la gent de municipi i de la comarca per respondre a les crides que facin.

tracking