Diari Més

Tortosa inaugura la nova plaça 1 d'Octubre

La plaça perd el nom de Joaquim Bau, exalcalde durant la dictadura de Primo de Rivera i càrrec públic franquista

La plaça s'ha anomenat 1 d'Octubre en record dels ferits i dels impulsors i defensors del referèndum.

Tortosa inaugura la nova plaça 1 d'OctubreGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tortosa ha inaugurat, aquest dijous, el canvi de nom de la plaça Joaquim Bau, un càrrec públic del franquisme, pel de plaça 1 d'Octubre –una decisió presa sense vots en contra al ple del passat octubre-. Més enllà dels ferits i la repressió policial, la plaça vol recordar la unitat i «l'afirmació nacional» que va suposar la celebració del referèndum. Els alcaldes de La Ràpita, Roquetes i Móra la Nova, convidats a l'acte, han recordat les càrregues policials que van deixar un centenar de ferits i que han marcat la societat dels tres municipis. Amb el canvi de nom de la plaça, Tortosa també es desfà d'una part del seu passat franquista, retirant el nom de Joaquim Bau, alcalde durant la dictadura Primo de Rivera i càrrec públic durant la Guerra Civil espanyola i els darrers anys del franquisme.

L'alcalde de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, ha explicat com l'1-O va marcar el seu municipi i com la violència que van exercir els cossos de seguretat a la Ràpita i Roquetes va fer que s'evités tot tipus de resistència quan la Guàrdia Civil va arribar, a la tarda, al poble de la Ribera d'Ebre. «És un dia que et reforça com a poble i et reforça l'autoestima. És una lliçó històrica per a les generacions que han de venir el fet que impedir que la ciutadania no pugui expressar la seva voluntat amb mitjans com la força és una idea nefasta», ha apuntat.

També l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, també ha agraït un acte de record i de posada en valor del que va passar als pobles ebrencs la jornada del referèndum. «Aquell dia ha marcat un abans i un després a la Ràpita. No ho hem d'oblidar mai. I hem de continuar treballant per aconseguir amb diàleg i pacifisme els objectius que ens marquem com a societat», ha demanat.

Finalment l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas, ha agraït que es posi en valor al defensa de les urnes però ha lamentat que «la repressió continuï viva», així com «el sentiment imperialista» que té Espanya vers Catalunya. «Sense rancúnia ni odi hem d'explicar aquells fets a la gent jove per explicar-los que la democràcia es una cosa i allò que fa l'estat espanyol és una altra, un estat amb una cara fosca que no permet que la gent tingui opinió», ha apuntat Gas.

Sant Carles de la Ràpita també ha nomenat 1 d'Octubre la plaça del pavelló municipal mentre que Móra la Nova és el propi pavelló que ha rebut aquest nom.

tracking