Diari Més

L'Ajuntament de Tortosa aprova les bases per treure a licitació la redacció del projecte de la plaça de la Catedral

El repte dels «aspirants» serà combinar la urbanització de l'espai i la museïtzació de les importants restes arqueològiques localitzades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat les bases del concurs per adjudicar la redacció del projecte i la direcció d'obres de la urbanització de la plaça de la Catedral i la museïtzació de les restes arqueològiques aparegudes en aquest solar. La combinació d'aquestes dues funcions a l'espai serà un dels reptes dels «aspirants» que han de fer propostes on es faciliti l'accessibilitat per visitar les troballes, a la vegada que es crea un gran espai públic entre el temple religiós i el riu Ebre. El consistori ha dividit el concurs en dues fases de selecció. En la primera, amb intervenció de jurat, s'escolliran tres candidats i, en la segona, s'adjudicarà el contracte a un d'ells. No hi ha calendari tancat, però la licitació podria ser un fet en tres mesos i es preveu comptar amb la proposta definitiva abans de l'estiu.

La redacció del projecte estudiarà també quina solució urbanística es pot donar al tram de la Rambla Felip Pedrell, entre plaça Paiolet i el recinte de l'antic Escorxador. El pressupost de licitació és de 88.811,58 euros i el procediment per a seleccionar el contractista es tipifica com un concurs restringit a un nombre limitat de participants.

La regidora d'Urbanisme de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que el projecte de la plaça de la Catedral «marcarà un abans i un després al centre històric i al conjunt de la ciutat». L'espai posarà en valor una part fins ara inèdita i de gran valor del patrimoni cultural tortosí, i ha de ser un «nou i potent atractiu turístic».

La darrera fase d'excavacions arqueològiques al solar de la Catedral va acabar el passat estiu. Aquesta intervenció es va poder fer després d'enderrocar les conegudes com a «cases de la catedral», una filera d'antics immobles que se situava entre el riu Ebre i a seu religiosa (el projecte per retirar-les i donar visibilitat ala façana de la Catedral es va iniciar fa més de cinquanta anys).

Les troballes patrimonials a la zona han estat molt importants. Hi destaca un tram de més de quaranta metres de muralla romana, una gran plataforma monumental d'època altimperial que podria pertànyer al Fòrum de la Dertosa romana, i l'absis d'una basílica cristiana d'època visigòtica que podria associar-se als primers episcopats tortosins.

El jaciment té un enorme potencial didàctic i turístic ja que les troballes corresponen a diferents episodis històrics, des de la Dertosa romana, la ciutat visigòtica, la Turtuxa andalusí, i la Tortosa medieval i moderna. Com destaquen els arqueòlegs, hi ha «dos mil anys de la història civil, militar i religiosa de Tortosa» concentrats en aquest jaciment arqueològic.

tracking