Diari Més

Descobreixen pintures rupestres a Mas de Barberans de més de 8.000 anys d'antiguitat

El Departament de Cultura i el Parc Nacional dels Ports recuperen i protegeixen en secret durant un any i mig l'abric, que relata una escena de caça

La pintura representa una escena de caça.

Descobreixen pintures rupestres a Mas de Barberans de més de 8.000 anys d'antiguitatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al Parc Natural dels Ports s'ha descobert un conjunt de pintures rupestres, a la zona del Cocó de la Gralla, al Mas de Barberans, al Montsià. Des de fa un any i mig, en absolut secret, el Departament de Cultura, amb la col·laboració del Parc Natural dels Ports, ha estat recuperant i protegint aquest nou abric que data d'aproximadament 8.000 anys, entre el postpaleolític i el principi del neolític. Entre les figures, que descriuen una escena de cacera, destaquen dues fileres d'arquers, diversos animals, com un senglar o cabres, petjades i altres detalls de l'abillament dels caçadors com són plomes i diversos ornaments. Les pintures són d'estil llevantí i ocupen una franja de més de 3 metres de la part superior de la paret de l'abric. L'avís el va donar un antic caçador que feia molts anys q les havia fotografiat però no ho havia explicat. Ara s'ha tancat el perímetre i l'Ajuntament del Mas de Barberans decidirà els termes amb què es podran visitar.

Des del Departament de Cultura de les Terres de l'Ebre s'han presentat, aquest dimecres, les accions del pla per tractar i conservar les pintures rupestres de Cocó de la Gralla que es desenvolupa des de fa un any i mig. El conjunt pictòric es troba al barranc de Montpou, en el terme municipal del Mas de Barberans, en un abric orientat al sud-est d'uns 10 metres de llargada. La troballa és mèrit de Domingo Ribas, veí de Santa Bàrbara, qui fa al menys 15 anys les va trobar i fotografiar però no hi va explicar ni li va donar més importància. L'any 2014 li va ensenyar les fotografies a un amic geòleg i amb les indicacions de Ribas –que actualment es troba incapacitat- es van poder localitzar.

El pla integral de tractament del conjunt rupestre ha servit per protegir-lo, documentar-lo, conservar-lo i fer-ne difusió. En concret, s'ha fet l'aixecament topogràfic del conjunt pictòric i s'ha instal·lat una tanca en tot el perímetre per protegir les pintures de possibles agressions incontrolades. La brigada del Parc Natural dels Ports ha retirat la vegetació que amagava el conjunt per tal de protegir les pintures contra possibles incendis i permetre que el visitant les pugui contemplar íntegrament.

Durant aquest 2017 s'ha treballat en la conservació, consolidació i recuperació del color de tot el conjunt pictòric i s'ha intervingut per retirar la capa càlcica que, en alguns casos, no permetien veure les figures a simple vista. Finalment, s'hi ha instal·lat un panell informatiu amb un calc de l'escena i un text explicatiu de les característiques i el valor patrimonial del conjunt pictòric. «L'esforç ha estat fer-ho amb la màxima discreció possible perquè no generés vandalisme i d'aquí el motiu d'aquest tancament tan espectacular de protecció, espectacular perquè es desagradable trobar-te una tanca al mig de la muntanya però no tenim d'altra manera», ha explicat Josep Castells, cap de la secció d'Informació i Estudis del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat.

Una escena «única i extraordinària»

El panell pintat ocupa una franja llarga i estreta d'uns 3 metres de longitud per 40 centímetres d'amplada i està situat a la part més alta de la paret de l'abric. S'hi identifiquen 69 figures d'estil llevantí o naturalista. Els més importants els 27 arquers i altres figures humanes que hi apareixen. També hi ha tres cabres, un senglar, un quadrúpede així com una bossa, tres arcs i fletxes i un personatge bastant particular que no es pot acabar d'identificar. Els arquers formen dues fileres, orientats a l'esquerra i a la carrera, representant possiblement una escena de cacera, i ornamentats amb plomes i altres objectes.

Entre els arquers de la filera superior també s'observa un personatge particular d'aparença mitològica i sobrenatural, amb un gran cap de forma el·lipsoïdal. A la base del panell pintat, hi ha un altre grup de figures amb un arquer orientat a la dreta en posició de disparar un arc, un quadrúpede i una cabra. Al petit sostre de l'abric es documenta una altra escena de caça amb un arquer, una cabra ferida per una fletxa i traços que podrien representar restes de sang.

El conjunt pictòric ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), amb categoria de zona arqueològica i s'ha incorporat al programa Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya atesa la seva singularitat i espectacularitat. «Són molt transcendents, tenen un valor extraordinari i és una troballa única en aquest territori. Tipològicament són figures que no les tenim documentades a Catalunya, menys d'aquesta manera, amb una filera de guerrers o arquers tots a la marxa amb els seus arcs i fletxes posats en files és una escena espectacular i única», ha assegurat Josep Castells.

El cap d'Informació del Servei d'Arqueologia ha intentat definir els motius pels quals haurien pintat l'escena. «És complicat però per la manera com està pintat i les figures pintades volien mostrar la seva importància i existència com a grup important. Potser sí que és una caça, marquen un desplaçament o un ritual», ha apuntat. La darrera escena que menciona, de components més místics, és una de les parts més malmeses i menys clares del conjunt.

El Cocó de la Gralla un punt geogràfic important i aquestes pintures es relacionen i comuniquen directament amb les Tírig i la Vall Torta, al País Valencià, però també amb les del Perelló, al Baix Ebre, i Ulldecona, també al Montsià. Castells ha defensat que la ubicació on s'ha trobat el conjunt rupestre «no és causal» ja que era una zona d'entrada i sortida al port marítim. Les vistes que ofereix el paratge en són la prova més clara.

tracking