Diari Més

Terres de l'Ebre

Soldebre preveu una davallada del 25% en la producció de cítrics

La principal cooperativa citrícola ebrenca afirma que es a causa de la sequera

Imatge de treballadors manipulant cítrics a les Terres de l'Ebre.

Soldebre preveu una davallada del 25% en la producció de cítricsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Soldebre, la principal cooperativa citrícola de les Terres de l'Ebre, ha iniciat la campanya de recollida de cítrics amb unes previsions «positives» però una davallada prevista de la collita d'entre el 20 i el 25%. La causa es troba sobretot en la situació meteorològica dels darrers anys, principalment en la falta de pluges. Tot i que el reg està molt estès, els arbres acaben patint estrès i han pres dinàmiques més pròpies de l'olivera o altres fruiters produint anyades alternatives bones i dolentes. Soldebre preveu enguany recollir 14 milions de cítrics, 4 milions menys que l'any passat. El 99% de la producció s'exporta, sobretot a Alemanya però la cooperativa ha estrenat aquesta temporada una botiga en línia de venda al detall, que abastirà tota la península i que pretén arribar al client de proximitat, amb un producte de qualitat certificat per segells com els internacionals Globalgap, IFS i BRC però també el de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l'Ebre, al qual s'acaba d'adherir.

La campanya de recollida cítrics a Soldebre va començar a finals de setembre amb les varietats més primerenques de mandarina, la clemenrubí i la satsuma. No serà un any tan bo com el darrer, quan la cooperativa va recollir 18 milions de quilos de cítrics (12 de mandarina i 6 milions de taronja). La xifra prevista per enguany és d'uns 14 milions. «Canvia molt el clima i tot i que el taronger tot es rega i té la quantitat necessària d'aigua, cada vegada li afecten més els estius secs i que tardi a entrar la pluja a la tardor. Es va convertint en un arbre de produccions que oscil·len molt d'un any a un altre i ha de viure en condicions més estressants», ha explicat Ximo Valldepérez, responsable de la secció citrícola de Soldebre. A més a més, en l'última collita, els fruiters es van buidar més tard del que és habitual i ha limitat la producció d'enguany que serà entre un 20 i un 25% menys, menys depenent de la zona.

Molta exportació

Gairebé tota la producció de la cooperativa ebrenca s'exporta, la meitat al mercat alemany i la resta a Anglaterra i Polònia principalment. També arriba clementina i taronja de les Terres de l'Ebre a l'Orient Mitjà, Canadà, Sudàfrica i Finlàndia. «És bastant lògic perquè estem en una zona on la gent, tothom té accés a aquesta fruita i hem d'anar a buscar els mercats exteriors», ha apuntat Valldepérez.

Però aquesta campanya, des de Soldebre es vol potenciar més la seva presència al mercat local i nacional. Per fer-ho, en primer lloc, ha incorporat als seus certificats internacionals de qualitat (Globalgap, IFS i BRC) el de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l'Ebre. En segon lloc, s'ha posat en marxa una botiga en línia per vendre cítrics al detall. Els cítrics de la finca situada al terme municipal de Roquetes, La Masia de Martins, es faran arribar a tota la península. «Hem de donar una volta a la idea de vendes habitual i hem de buscar mercats diferents, usar tots els recursos que tenim a l'abast i donar un valor afegit al producte. La IGP serà un instrument que ens faciliti defensar el producte de molta qualitat que tenim, de condicions organolèptiques molt diferents a la resta, de quilòmetre zero i català», ha defensat el responsable de Soldebre. «La gent canvia els hàbit de consum i si la gent demana tenir el producte a casa en dos clics, així ho hem de fer», ha afegit. La botiga en línia incorporarà una web cam en directe on el client pot escollir el producte que comprarà.

La campanya de recollida de cítrics a la cooperativa s'allarga fins als mesos de març i abril. El moment de màxima activitat són els mesos de novembre i desembre, durant els quals poden arribar a treballar a Soldebre un centenar de persones al camp i 120 més a la planta.

tracking