Diari Més

Medi Ambient

Agricultura atorga un nou ajut per lluitar contra el caragol maçana

El Departament l'atorga per contrarestar l'ajut bloquejat per l'Estat

El caragol maçana.

Indemnitzaran amb 1.260 euros per hectàrea els pagesos de l'hemidelta dret que facin guaret contra el caragol maçanaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha signat, aquest divendres 14 d'octubre, un segon conveni per regular els ajuts de la segona anualitat per a les actuacions del grup que executa el projecte mediambiental de lluita contra el caragol maçana al delta de l'Ebre. Aquest acord s'ha formalitzat per poder atorgar «una subvenció directa» de més de 327.000 euros ja que l'ajut previst en el conveni inicial, de gairebé mig milió d'euros, està retingut pel bloqueig del govern espanyol als comptes de la Generalitat. El Departament vol garantir que els treballs contra la plaga puguin seguir endavant i no hagin de ser interromputs però adverteix que si no s'aixeca l'ordre ministerial que bloqueja l'ajut, es podria perdre la part dels diners que aporta Europa, ja que és una subvenció cofinançada a través dels fons comunitaris FEADER.

El director general de Desenvolupament Rural del DARP, Oriol Anson, s'ha reunit, aquest divendres, amb les entitats que formen part del grup executiu del projecte mediambiental de lluita contra el cargol maçana al delta de l'Ebre i han formalitzat un nou conveni per regular els ajuts corresponents a la segona anualitat del projecte.

El passat 26 de setembre el Govern havia aprovat la concessió de la subvenció directa de 260.381,34 euros per a les noves actuacions. Aquesta quantitat, juntament amb l'aportació dels fons comunitaris FEADER, suposava un muntant de 456.809,39 euros per a la segona anualitat del programa.

Tot i que l'ajut estava llest per fer-se efectiu en la seva totalitat, no s'ha pogut fer a causa del bloqueig que el govern espanyol i la ordre ministerial per la qual es declara la no disponibilitat de crèdits en el pressupost de Catalunya per al 2017.

Pla B

Per no aturar la feina, el DARP ha signat un segon conveni amb una nova subvenció directa, per un import de 327.511,13 euros que es destinaran a executar les actuacions corresponents a la segona anualitat del projecte mediambiental contra el caragol maçana. L'ajut també està cofinançat pel fons FEADER en un 43% i pel DARP en un 57%. El Departament abona 186.681,34 euros.

Però la resta de l'import que falta fins a arribar a l'ajut concedit inicialment, de 456.809,39 euros, no es podrà fer efectiu fins que no quedi sense efecte l'ordre de l'estat espanyol de bloqueig del crèdit del Govern . Si aquest aixecament no arriba, i en tractar-se d'un ajut cofinançat pel FEADER, es podrien perdre els diners que aporta Brussel·les.

El grup ad hoc que executa el projecte mediambiental de lluita contra el cargol maçana al delta de l'Ebre està integrat per les dues comunitats de Regants, Arrossaires del Delta, la Cambra Arrossera del Montsià, l'Associació de Defensa Vegetal de l'Arròs i altres cultius al Delta de l'Ebre (ADV), la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO Birdlife) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

tracking