Diari Més

El president del Consell del Montsià creu que ERC ha trencat el pacte per pressions de la CUP

Francesc Miró rebutja les acusacions de deslleialtat i retreu als republicans que hagin estat «més pel procés que pel dia a dia de les necessitats dels ciutadans»

El president del Consell Comarcal del Montsià, Francesc Miró, compareixent envoltat dels consellers socialistes.

El president del Consell del Montsià creu que ERC ha trencat el pacte per pressions de la CUPACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La CUP proposa i ERC disposa». Aquest és el principal argument que l'encara president del Consell Comarcal del Montsià, el socialista Francesc Miró, ha utilitzat per explicar el trencament del pacte de govern per part dels republicans. Considera que el grup d'ERC ha acabat cedint a les «pressions» dels anticapitalistes exigint la ruptura, després que el president decidís pel seu compte requisar un paquet amb cartells de l'AMI per a la campanya del referèndum de l'1-O. Envoltat dels consellers socialistes a l'ens, Miró ha negat les acusacions de deslleialtat efectuades pels republicans i els ha acusat, particularment a la vicepresident del Consell, Mari Carme Navarro, d'estar «més pel procés que pel dia a dia de les necessitats dels ciutadans». De moment, el govern comarcal del PSC es queda en minoria i el seu president s'ha limitat a assegurar que «continuen treballant» per evitar la «paralització» de l'ens, sense detallar si han iniciat converses per formar una nova majoria.

«Creiem que ha estat la CUP», ha insistit Miró, tot recordant els dos comunicats i les diverses piulades a Twitter de la formació anticapitalista –que no té cap conseller a l'ens comarcal- instant ERC a trencar el pacte arran l'episodi dels cartells. Aquesta suposada maniobra, sosté, és un «mal auguri pel Montsià i pel conjunt del país». El president, però, tampoc ha volgut abundar en l'incident que, segons els republicans, ha acabat desencadenant la ruptura del pacte. «Abans de fer qualsevol actuació aquell dia ho vaig comunicar a la vicepresidenta i al gerent. Ja havíem quedat d'aquesta manera, d'acord amb l'informe de secretaria. Quan vam signar al pacte, sabedors que aquests moments podien arribar, vam dir a ERC que seríem fidels a la Constitució i a l'Estatut», ha apuntat. Un posicionament, sosté, que s'haurien compromès a respectar, de la mateixa manera que ells respectarien la posició dels seus socis de suport al procés en l'àmbit nacional.

Visiblement dolgut, Miró ha volgut també rebatre les acusacions de «deslleialtat» que els fins ara companys de govern van dirigir, específicament, cap a ell com a president i desmarcant-ne la resta de consellers socialistes al govern. Assegura que són «falses» i que no s'han detallat quin es són des del moment que va ser nomenat al mes de juliol en virtut del pacte. Per contra, ha acusat ERC d'haver estat «més pel procés que pel dia a dia de les necessitats dels ciutadans» i ha carregat contra Navarro, vicepresidenta republicana, d'haver «acudit en molt poques ocasions al seu lloc de treball». «No hi ha explicació raonable que pugui justificar aquesta pèrdua de confiança», ha insistit, fent lectura d'un comunicat en nom del govern del Consell Comarcal. Considera Miró també que «no té cap sentit» que el gerent de l'ens, proposat per ERC, continuï exercint la tasca sota un govern «en el que no hi té confiança».

Els socialistes minimitzen les diferències dins del govern, les circumscriuen a les «pròpies sorgides» de les coalicions, malgrat «no compartir els seus anhels independentistes» i asseguren haver complit el contingut de l'acord subscrit. Els acusen d'haver trencat unilateralment sense haver abordat les possibles desavinences amb el seu grup i que s'han assabentat de la decisió a partir dels mitjans de comunicació. Tant Miró com els seus companys de govern han negat que ERC hagués proposat a la direcció territorial del PSC un canvi de president per salvar el pacte. De moment, es queden al govern comarcal amb cinc regidors, a l'espera que les negociacions que han obert els republicans amb altres grups i consellers pugui fer prosperar una nova majoria i una moció de censura que deixaria Miró sense el càrrec. «Estarem treballant des del Consell Comarcal perquè una institució com la nostra no pot estar aturada al caprici d'un grup polític i quedar paralitzada», ha tancat, sense voler precisar si han obert converses amb altres grups per retenir el govern.

tracking