Diari Més

Atemptats de Barcelona i Cambrils

Els terroristes preparaven quinze bombes a la casa d'Alcanar

Les bombones de butà haurien estat utilitzades per augmentar la seva potència explosiva

Imatge del fum que ha provocat la segona explosió d'Alcanar.

Una segona explosió a Alcanar provoca diversos feritsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cèl·lula jihadista que va perpetrar els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils preparava un total de quinze bombes a la casa d’Alcanar Platja en la qual es va produir la explosió, situada a la urbanització Montecarlo. Així ho va afirmar Houli Chemlal en la seva declaració davant del jutge de l’Audiència Nacional, Fernando Andreu.

En la casa d’Alcanar es van trobar 500 litres d’acetona, aigua oxigenada i bicarbonat. Tot indica que els terroristes volien fabricar una bomba molt utilitzada pel Daesh anomenada mare de Satan o triperòxid de triacetona (TATP). Aquest tipus d’artefacte es pot fabricar amb materials relativament fàcils d’aconseguir, com àcid sulfúric, aigua oxigenada i acetona, però és complicat de fabricar si qui ho fa és una persona inexperta en la matèria.

El peròxid d’acetona s’aconsegueix barrejant l’aigua oxigenada, l’acetona i l’àcid sulfúric en un recipient, que pot ser de metall o plàstic. El perill està en el moment de remoure la mescla, ja que si es barregen els diferents líquids amb un utensili del mateix material que el recipient es poden produir petites espurnes que provoquen una reacció en cadena que finalitza en una explosió.

Bombones de butà per augmentar el poder explosiu de les bombes

A la casa d’Alcanar també s’hi van trobar bombones de butà, claus per ser utilitzades com a metralla i polsadors per activar un explosiu. La seva finalitat: fer l’explosiu encara més potent, ja que l’explosió d’un cotxe bomba s’incrementa quan l'explosiu es col·loca junt a bombones i claus. Les bombones s’escalfen amb el calor de l’explosió dels artefactes i el butà multiplica per 20 la seva potència.

Explosius a mig fer: faltava assecar-los per fer-los explotar en esglésies

Els terroristes però, no van poder acabar de preparar els quinze explosius. El mateix dimecres a dos quarts de nou de la tarda, tres hores abans de l'explosió de la casa, els integrants de la cèl·lula jihadista van adquirir 15 fundes de coixí i brides. Les fundes de coixí s’utilitzarien per posar-hi la mescla del peròxid d’acetona i les brides per tal de tancar les fundes fins que la mescla estigués ben premsada per poder-li donar forma i esperar a que s’assequés. El peròxid d’acetona necessita una nit pel procés d’assecat per tal que, un cop sec, es pugui traslladar la bomba sense perill que exploti amb els moviments.

El mateix Mohammad Houli Chemlal va afirmar en la seva declaració que els explosius encara no estaven llestos perquè s'havien d'assecar. Una vegada secs, els haurien traslladat a furgonetes per fer-los explotar en diverses esglésies, entre elles la Sagrada família.

tracking