Diari Més

Animals

AnimaNaturalis denuncia la mort d'un bou embolat a Deltebre

Els aficionats taurins neguen la mort, i asseguren que l'animal va patir un defalliment però ja es troba pasturant amb el ramat

Imatge d'arxiu dels preparatius d'un bou embolat a Aldover.

Denuncien infraccions molt greus en un bou embolat d'Amposta i en els correbous d'AldoverACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer bou de la nit del Concurs Nacional 'd'Emboladors' de les Festes Majors de la Cava, a Deltebre, celebrat dimarts a la nit, va patir un accident mentre era embolat, un fet que ha protagonitzat una nova polèmica entre animalistes, que han denunciat públicament la mort de l'animal, i els aficionats taurins, que ho neguen.

Després que li encenguessin les boles de foc, el bou va caure a terra, sense poder-se tornar a aixecar. Segons el president de la Penya Taurina Bous Més que Mai i responsable del Club Deportivo de la Cava en l'organització dels actes amb toros, Camín Navarro, «l'animal va patir un defalliment i va caure a terra». «Vam actuar tan ràpidament com vam poder per tornar l'animal al calaix, no obstant això, a causa del seu pes, les tasques van durar 10 o 15 minuts», afirma Navarro.

Navarro i Fernando Mansilla, ramader propietari de l'animal, han constatat aquest dimecres que «el bou ja es troba pasturant amb tota normalitat amb el ramat», segons el ramader, i el defalliment de dimarts hauria estat a causa d'un «cop de calor». «Ningú li va fer res dolent a l'animal; no es trobava bé i a vegades aquestes coses poden passar», defensa Navarro.

No obstant això, l'organització animalista AnimaNaturalis ha anunciat que presentarà una denúncia per la suposada «tràgica mort» del bou. L'entitat assegura, en un comunicat, que ha rebut informació d'aquesta mort a través de diverses fonts, encara que uns indiquen que el bou «va morir a causa d'un traumatisme encefàlic» i altres que «va ser sacrificat després de trencar-se el coll a causa del forcejament entre els emboladors i el bou».AnimaNaturalis ha avançat en la nota que denunciarà aquests fets a fi que el Departament d'Interior «descobreixi què va passar exactament».

En un vídeo difós a través de Facebook per la Plataforma Moviment antitaurí de lluita M.A.L, es pot apreciar el moment en què el toro embolat cau a terra i és incapaç d'aixecar-se. En el missatge que acompanya les imatges, no obstant això, la plataforma assegura que el bou es va fracturar les potes.

Cap d'aquests extrems, segons assegura el ramader a través de l'organització de les Festes Majors de la Cava, és cert, i Fernando Mansilla s'ha ofert a mostrar-lo a qui ho sol·liciti.

L'organització animalista, manté que, a més d'aquesta suposada mort, un altre animal va morir el 29 de juny a Camarles durant les festes dels Lligallos, «a causa del tracte brutal que pateixen». En aquest cas, segons la versió de l'entitat, un bou embolat va haver de ser sacrificat per les ferides sofertes després de caure malament en un dels obstacles de la plaça. L'entitat liderada per Aïda Gascón subratlla que està preparant una sèrie de denúncies «per maltractament animal i altres infraccions de la llei, com la continuada participació de menors en els toros ensogats».

Gascón assegura, a més, que aquest any hi haurà més denúncies que en anys anteriors, encara que «serà difícil» que s'imposin sancions: «Tenim més ulls que mai vigilant els correbous, ja que els mateixos veïns de diferents pobles ens informen si detecten maltractament, però la llei és massa laxa i està feta per protegir els ajuntaments», explica la directora d'AnimaNaturalis.

AnimaNaturalis i la plataforma Alternativa a la Festa Taurina a les Terres de l'Ebre advertien fa uns dies, en un comunicat, que organitzar celebracions de toros embolats o ensogats a Deltebre «vulnera» les ordenances del municipi.

tracking